Hanna Remans: “Het is momenteel gewoon heel erg druk!”

Reportage
10 apr 2020
Door Horseman Kristof

Horseman sprak met dierenarts en referentie op het vlak van KI en embryotransfer Hanna Remans.

Hanna Remans baat in het Limburgse Oudsbergen, een Europees erkend KI- en embryotransfer-centrum uit. Hanna en haar team zijn een referentie als het over kunstmatige inseminaties, embryotransfer en begeleiding van merries gaat. Hanna werkt samen met de grootste hengstenhouders in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Op haar website prijken tot de verbeelding sprekende namen van hengsten die fokkers gegarandeerd natte dromen bezorgen. Hoe ervaart zij de huidige corona-crisis? En ziet ze een dalende trend in het aantal inseminaties en embryotransfers?

Corona-lijn

Hanna: Toen de ‘lockdown-light’ werd afgekondigd, hebben we met het personeel overlegd. Het was op dat moment nog vrij koud. De merries werden nog niet goed hengstig. Bovendien heb je in februari een veulen als je in maart laat dekken. Dat en het feit dat de richtlijnen en maatregelen omtrent de toegelaten diergeneeskundige handelingen en het vervoer van paarden nog niet helemaal duidelijk waren, heeft ons vrij snel doen beslissen om de deuren in maart te sluiten. Dat leek voor ons op dat moment de meest logische en veilige oplossing. Vanaf april hebben we wel opnieuw merries toegelaten op het centrum. Ook omdat we zagen dat onze collega’s dat ook deden. Dat heeft meteen voor een “boom”gezorgd. Het Corona-virus en de hele regelgeving brengt wel een aantal praktische consequenties met zich mee. We werken alleen nog op afspraak. De ‘vrije spreekuren’ die ik normaal wel heb in deze periode, vervallen. Als er een afspraak wordt gemaakt bezorg ik de vervoersdocumenten. Ik heb de Corona-lijn gebeld. Dat leverde duidelijke info op en het systeem werkt goed. Verschillende klanten uit Nederland en Duitsland zijn al tegengehouden, maar met de documenten die ik bezorg, mogen ze zich verplaatsen tot op ons KI-centrum. We vragen om de papieren van de paarden te mailen, zodat er geen fysiek contact met de ‘boekjes’ nodig is. Aan de klanten vragen we om in de auto of de vrachtwagen te blijven zitten tot ze aan de beurt zijn. Iemand van ons team, neemt de merrie van de klant over op de parking en brengt ze dan binnen voor het onderzoek. Op zich moet er dan niemand van de klanten in de gebouwen zijn als we op deze manier werken. Het vraagt discipline en aanpassing maar het werkt.

Tent

Hanna: Er blijven nu veel meer merries hier om het transport te beperken. Op dit moment staan hier zeventig tot tachtig merries. Ik heb zelfs al een tent met stallen moeten laten zetten. Iets wat ik normaal maar begin mei moet doen. Ook het transport van sperma en embryo’s gebeurt alleen nog door de firma HippoXpress. Zij leveren de containers af op een speciaal daarvoor voorziene plaats. Zorgen ervoor dat alles gedesinfecteerd wordt … Er komt veel bij kijken maar we kunnen wel blijven doorwerken en de fokkers worden geholpen. Een beetje anders dan anders misschien, maar het lukt wel en er zullen volgend jaar opnieuw veulens zijn en dat is het belangrijkste….  (glimlach).

Minder of juist meer?

Hanna: Ik kan niet zeggen dat ik economisch al de gevolgen voel van de crisis. Die zullen zich heel waarschijnlijk wel laten voelen en misschien gaan mensen twee keer nadenken vooraleer ze met ICSI tien dezelfde combinaties willen creëren. Dat kost veel geld en brengt het dat in deze moeilijke tijden nog op? Helpt dat de fokkerij vooruit?  … Maar op dit moment is het gewoon heel erg druk bij ons. Met de merrie naar het centrum komen, is op dit moment ook zowat het enige wat de fokkers nog hebben om mee bezig te zijn. Er zijn geen wedstrijden of trainingen. Je mag zelfs niet meer gaan wandelen met je paard.  Mensen hebben tijd om met de merrie tot hier te komen. Kijken er misschien een beetje naar uit, waar het in normale omstandigheden veeleer en opgave is. Buiten alle praktische beslommeringen kan ik niet zeggen dat er voor mij heel veel veranderd is. Mensen met een goeie merrie blijven enkele embryo’s spoelen. Het zou ook zonde zijn om een jaar te verliezen als je een goede merrie hebt. Langs de kant van de hengstenhouders, zie je ook dat het sperma dat wordt aangeboden, anders is dan in ‘normale dekseizoenen’. De hengsten moeten niet op wedstrijd en dan zie je dat hengsten als Nixon van ’t Meulenhof, Leandro VG, Nevados, Halifax van het Kluizebos en Kafka van de Heffinck bijvoorbeeld, nu uitzonderlijk met vers sperma beschikbaar zijn. Dat zijn voor de fokkers interessante opportuniteiten.

Boeman

Hanna: Ik merk bij onze klanten toch een zekere nonchalance. Vooral de laatste dagen. Ik moet regelmatig tegen mensen uitleggen dat ze niet in de gebouwen mogen komen maar dat ze op de parking moeten blijven wachten. Nochtans hebben we dat allemaal heel duidelijk aangegeven in onze richtlijnen en via de nodige info op het bedrijf. Ik moet mensen daar regelmatig op wijzen en dat is niet fijn want je krijgt dan al snel een stempel van ‘boeman’. Nochtans zijn het allemaal maatregelen in het belang van hun eigen gezondheid en die van hun naasten. Het is belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt, een onderzoek van een merrie kan perfect plaatsvinden zonder dat de eigenaar mee komt kijken. Als we allemaal voldoende discipline aan de dag leggen, kunnen we blijven fokken, kunnen we blijven werken en kan alles hopelijk snel terug normaal worden.

Meer info: http://www.hannaremans.be/

Bron: 
Kris Van Steen voor Horseman