Griet Vanhees combineert druk leven met opvang van verwaarloosde paarden

Reportage
10 mei 2020
Door Horseman Kristof

In samenwerking met Puissance, hét krachtigste paardenmagazine van de Lage Landen, brengt Horseman elk weekend een reportage uit de Puissance archieven. Vandaag brengen we de reportage met Gries Vanhees uit het voorjaar van 2018.

Griet Vanhees (39) combineert het mama zijn met het schrijven van modeblogs, het ontwerpen van een eigen kledinglijn en het zorgen voor haar partner, autoracer Anthony Kumpen. Toch vindt ze ook nog de tijd om zich te ontfermen over enkele verwaarloosde paarden. “Als kind was ik al gepassioneerd door paarden en dat zal altijd zo blijven”, vertelt Griet Vanhees aan het begin van een boeiend kennismakingsgesprek.

Waar ontstond jouw liefde voor paarden?

“Als driejarig meisje reed ik op een pony op de kermis en sindsdien ben ik bij mijn ouders blijven ‘zeuren’ voor een eigen pony (lacht). Toen ik iets ouder was, reed ik twee keer per week op een manege. Voor mijn veertiende verjaardag verrasten mama en papa mij met Mica, mijn eerste eigen Haflinger-pony. Daarna heb ik nooit nog zonder paard gezeten.”

De laatste jaren zet u zich ook in voor verwaarloosde paarden.

“Dat klopt. Ik ving een paard op van iemand die geen tijd meer had om ervoor te zorgen. Daarna kwam ik via een kennis in contact met een organisatie die zich inzetten voor de opvang van mishandelde en verwaarloosde paarden. Ik werkte mee aan enkele acties om geld in te zamelen. Zo brachten we bijvoorbeeld een kalender uit waarop twaalf Bekende Vlamingen die een link hebben met paarden, poseerden.”

U vangt zo’n paarden ook zelf op?

“Soms wel. Ik probeer die paarden van een goede oude dag te laten genieten in een open weide. Maar ’t is niet dat ik zo veel paarden kan opvangen, want daar heb ik zelf ook de tijd niet voor. Momenteel hebben we twee pony’s en een voormalig springpaard staan die we met veel liefde verzorgen. Zij hebben het nu zeker beter dan vroeger.”

Rijdt uzelf nog paard?

“Helaas niet. Bijna tien jaar geleden had ik een zwaar ongeval. In de vipruimte van een evenement stond ik op een stelling van vier meter hoog. Ik wilde even achteruit leunen tegen de wand, maar dat bleek enkel een doek te zijn, waardoor ik meters naar beneden viel. Twee dagen lag ik in coma met een schedelbreuk en andere zware verwondingen. Daardoor mag ik nu niet meer aan paardrijden of skiën doen. Het risico voor de gevolgen van een eventuele val is te groot. Ik probeerde mijn liefde voor paardrijden door te geven aan mijn kinderen, maar hen zegt het niets. Ik ben echt geboren met een liefde voor paarden, maar zij niet.”

Mensen kennen jou nog als presentatrice, model of zangeres van de meidengroep B.A.B.E., maar nu ben je beroepshalve vooral met mode bezig?

“Sinds 2,5 jaar heb ik mijn eigen modelabel, MUM OF THE WORLD. Ik begon eerst met het ontwerpen van zwangerschapskleding. Ik regel alles zelf van ontwerp tot verkoop en alles wat daarbij komt kijken, intussen ook van gewone dameskleding. Elke mama die mijn kledij draagt, wil ik een stijlvol en elegant gevoel bezorgen. MUM OF THE WORLD staat voor een collectie van basic outfits met een touch van fashion trends.”

Je schrijft ook over die modetrends.

“Ik heb ook een blog over MUM OF THE WORLD, waar ik regelmatig over mijn ervaringen vertel. Daarnaast verzorg ik een eigen column, ‘the Young Ones’, in het tijdschrift Jet Magazine Limburg. En soms loop ik nog wel eens een modeshow. In de meeste teksten die ik schrijf, zit er wel een link met het moederschap of het mama-zijn.”

Uw kinderen spelen een belangrijke rol in uw leven.

“Uiteraard. Ik probeer er zoals elke ouder zoveel mogelijk voor hen te zijn, wanneer ze me nodig hebben. Een goede planning is wel belangrijk om de juiste balans te vinden (lacht). Ik probeer zoveel mogelijk te werken wanneer de kinderen op school zijn, of ’s avonds wanneer ze in bed liggen. In de weekends vragen de bezigheden van mijn kinderen en mijn man veel tijd en energie van mij.”

Uw man, Anthony Kumpen is autoracer (en neef van Max Verstappen), zoon Thibeau doet aan wielrennen?

“Ik zorg graag voor mijn man en kinderen, zodat zij zich zonder stress volledig kunnen focussen op hun sport. Wanneer ik mee kan regelen dat alles in het juiste ritme zit, moeten zij de rest zelf doen: gas geven of trappen (lacht). Zeker tijdens het seizoen staat ons leven in het teken van hun sport met aangepaste voeding en veel rust. Mijn zoon breng ik ook vaak weg naar trainingen of wedstrijden.”

Uw wielrenner doet jullie verhuisdromen even vervagen?

“Een beetje wel… Anthony en ik maakten concrete plannen om te verhuizen naar Miami. Die internationale stad met het prachtige klimaat spreekt ons erg aan. Heel wat anders dan hier. Maar waar kan een jonge wielrenner beter vertoeven dan in België? Thibeau zit hier nu op een topsportschool en zit bij een team waarmee hij in de weekends gaat koersen. We weten natuurlijk niet wat het binnen een paar jaar zal zijn. Mochten we ooit België verlaten, zal het zeker voor Miami zij

Je geniet graag van het leven?

“Absoluut! En dat is ook de raad aan iedereen die ik wil meegeven na het ongeluk dat ik meemaakte. Je mag zeker relativeren, maar geniet van elke dag, want het kan heel snel voorbij zijn. Wie liefde geeft, zal liefde krijgen. Dat geldt bij mensen, maar zeker ook bij paarden. Dat moet ik uw lezers niet vertellen (lacht).”

Bedankt dat je tijd wou vrijmaken voor Puissance.

“Graag gedaan. Het is een stijlvol blad dat paardensport combineert met mode en lifestyle. Helemaal op mijn lijf geschreven eigenlijk!”

Meer reportages uit Puissance lezen? Klik hier.

De volledige fotoreportage van Dirk Caremans is via deze link te raadplegen.

Bron: 
Puissance Stijn de Koning