Gilles Thomas en Jerome Guery waren de grote winnaars op het Equigala

Varia
18 jan 2023
Door Horseman Kristof

Op dinsdagavond 17 januari stond voor paardenminnend België de vierde editie van het prestigieuze Equigala op de agenda. Tijdens deze avond, die georganiseerd wordt door Stephan Detry, Wim Maenhout en Ludo Philippaerts en naar goede gewoonte plaatsvindt in Docks Dome te Brussel, worden traditioneel de Equistars, de prijzen voor de paardensport, uitgereikt.

Gunter Neefs, die de avond opende met zijn versie van de Brabançonne, bracht de sfeer er onmiddellijk goed in.

De talrijk opgekomen paardensportliefhebbers zagen vervolgens de volgende winnaars de revue passeren:

Rookie of the Year:

In deze categorie mocht Gilles Thomas de spits afbijten. Hij haalde het van zijn collega’s Amber Hennes en Thibeau Spits, na een prachtig seizoen, tijdens het welke hij zijn doorbraak naar de 5* CSIO-wedstrijden maakte en meteen deel uitmaakte van het winnende team in Barcelona, dat voor België een plaats voor de Olympische Spelen bemachtigde. Verder werd hij derde in de loodzware GP van Calgary.

Horse of the Year

Net als vorig jaar ging in deze categorie de hoofdprijs naar Quel Homme de Hus. De hengst van Jérome Guéry, Eden Farm en Alexander Oancea rijgde ook in 2022 de successen aan elkaar, met als hoogtepunt de titel van vice- wereldkampioen met zijn partner Jérôme Guéry. Andere genomineerden in deze categorie waren Kasanova de la Pomme (Koen Vereecke), Best of 8 (Michèle George)  en Saint Calin (Louis-Philippe van Troys).

Team of the Year

Ook in deze categorie was de keuze groot, want over de verschillende disciplines kenden onze nationale teams een zeer succesvol jaar. Zo waren er net als vorig jaar de Young Riders en Juniors uit de jumpingdiscipline onverslaanbaar tijdens het EK in Oliva, en werden de Belgische vierspanmenner derde op hun WK in Pratoni, net als de Children van dressuur in hun EK in Budapest.

Maar uiteindelijk zijn het de senior ruiters jumping, die de Nations Cup finale wonnen in Barcelona, die de titel ‘team van het jaar’ het komend jaar zullen mogen dragen. Het team, bestaande uit Olivier Philippaerts, Jérôme Guéry, Gilles Thomas, Koen Vereecke, Grégory Wathelet en Chef d’équipe Peter Weinberg, verzekerde België dankzij deze overwinning een plaatsje voor Parijs 2024.

Athlete of the Year

Michèle George is de grote overwinnaar in deze categorie.  Net als in herning trouwens, waar ze onklopbaar was en 2X goud behaalde op het WK.  Naast Michèle waren voor deze titel Glenn Geerts en Jérôme Guéry genomineerd. Dat deze award naar een paralympisch atleet gaat, benadrukt nog maar eens de inclusiviteit waar onze Belgische paardensport voor staat.

Performance of the Year

Maar de hoofdprijs, de Equistar, gaat naar Jérôme Guéry. Na zijn trouwe partner, Quel Homme de Hus, die ook al tot paard van het jaar werd verkozen, wordt ook Jérôme Guéry beloond voor het fantastisch jaar dat ze samen beleefden.

Ook Pieter Devos en Wilm Vermeir werden in de bloemetjes gezet voor de topprestaties die zij neerzetten afgelopen jaar. Pieter Devos werd tweede in het LGCT klassement en Wilm won de CSI5* wereldbeker van Mechelen. Ingmar Devos tenslotte, de voorzitter van de internatlonale federatie FEI, werd verkozen in een nieuwe categorie, Personality of the year.

Naast de awards werden tijdens het Equigala ook de winnaars van de Henders & Hazel Ranking en de Belgian Breeders Bonus in de bloemetjes gezet.

Gilles Thomas werd op de valreep eerste in de Henders & Hazel Ranking, de nationale jumpingruiters ranking van 2022. Hij kon nog net over Jérôme Guéry , de winnaar van vorig jaar, springen en wint zo de meubelcheque van H&H ter waarde van 4000 euro.

De Belgian Breeders Bonus is een gloednieuw initiatief van de Belgische paardensector.. Doel is de Belgische fokkerij, zonder twijfel een van de grootste spelers wereldwijd, te steunen en de Belgische fokkers te belonen voor hun harde werk en afgeleverde topproducten. Grote overwinnaar in deze ranking was de familie Bruggeman. Zij werden voor hun fokproduct, Killer Queen VDM, die het best verdienende paard was in 2022, beloond met een cheque van 15000 euro.

Bron: 
KBRSF