Flanders Foal Auction prijzen schieten door plafond in Beervelde

Fokkerij
04 aug 2019
Door Horseman Kristof

In een jaar waarin kenners voorspellen dat veilingprijzen van veulens waarschijnlijk stagneren, blijft Flanders Foal Auction over haar eigen grenzen heen gaan. De allereerste editie op het schitterende CSI3* concours Flanders Horse Event brak alle records die al indrukwekkend waren.

De 27 veulens leverden in Beervelde in totaal 650.000 euro op, oftewel een gemiddelde van 24.074 euro. Henning Pretorius van de Zuid-Afrikaanse Capital Stud investeerde voor maar liefst 73.000 euro in Todos de Regor (v. Chacco Blue) en kocht Jaures de Hus (v. Baloubet du Rouet) voor 50.000 euro om zijn fokkerijprogramma te versterken.

De Flanders Foal Auction werd zaterdag volledig omarmd door het rijkelijk aanwezige publiek en de volgepakte VIP-loges en zelfs tot middernacht nauwlettend gevolgd. Er werd ter plekke ook deftig meegeboden en gekocht, want van de 27 veulens blijven er twaalf in België. Er keerde niet één fokker met een onverkocht veulen huiswaarts.

Chacco Blue

Het mag geen verrassing heten dat de Chacco Blue-veulens zo in trek waren. Chacco Blue is zelf de beste springpaardenvererver ter wereld. Al een aantal jaren geleden onverwacht overleden en nauwelijks nog verkrijgbaar via diepvriessperma. Tel daarbij op dat de veulens uit top prestatiemerrielijnen komen en de aandacht van investeerders is wereldwijd getrokken.

Dat Todos de Regor, gefokt uit de Belgische topmerrie Centa de Muze (v. Cento), voor 73.000 euro werd afgeslagen steeg boven alle verwachtingen uit. Ook de prijzen voor Camiel Tachor Z (64.000 euro), gefokt uit de volle zus van de olympische merrie Valentina van ’t Heike, en Citation Darley Z (34.000 euro) uit de dochter van topmerrie Ta Belle van Sombeke waren sensationeel. Camiel Tachor Z vertrekt naar Frankrijk, zijn halfbroer blijft in België. Jaures de Hus (Baloubet du Rouet x Wandor van de Mispelaer), die net als de duurste naar Zuid-Afrika vertrekt, komt uit een 1.40m geklasseerde dochter van Ben Maher’s voormalige topmerrie Cella. Elf veulens gingen voor 20.000 euro en meer van de hand.

Overweldigd

“We zijn overweldigd door dit succes. Ja, de Chacco Blue’s waren in de aanloop naar de veiling populair. We moesten heel veel mensen tijdens de veiling bellen, maar dat er zulke prijzen betaald worden, daar houd je geen rekening mee. Wij zijn dankbaar dat wij van concoursorganisator Patrick Gansbeke de kans hebben gekregen om deze veiling te mogen organiseren op het mooiste concours van België. We willen ook de klanten bedanken voor het vertrouwen die ze in ons stellen en natuurlijk de fokkers die hun beste fokproducten beschikbaar stellen voor de veilingcollectie. Dit was ongekend mooi”, vertellen Luk Van Puymbroeck en Gerald Lenaerts.

Internationale klandizie

Hoewel het gros aan nieuwe Belgische klanten werd verkocht, waaronder Tiebreak Devaux (v. Bamako de Muze) voor 32.000 euro en Viana Z (v. Verdi) voor 30.000 euro, vertrekt de rest naar diverse landen. Amerikanen kochten voor 35.000 euro Tarzan of Love (Comme il Faut x Kannan) uit de lijn van Narcotique de Muze. De Deense Hallundback Stables voegden Kryptonite van Schuttershof (v. Kashmir Van Schuttershof) voor 24.000 euro en Latina Z (v. Luigi d’Eclips) voor 18.000 euro toe aan de stallen. Verder vertrokken er veulens naar Engeland, Italië, Zwitserland, Nederland en Polen. Ook de Portugese springruiter Rodrigo Almeida liet zich tot een aankoop verleiden en kocht Cairo van ’t Goedleven (v. Casall).

Embryoveiling Dublin
Tijd van stil zitten is er niet, want het team van Flanders Foal Auction trekt volgende week naar Dublin. Voor het eerst wordt daar op vrijdagavond in het InterContinental Hotel tijdens de Royal Dublin Horse Show een embryoveiling georganiseerd. Ook nu is de collectie op basis van pedigrees van ongekend niveau.

Bron: 
Persbericht Flanders Foal Auction