Enkele tips voor een duurzaam onderhoud van je weide

Promo
30 jul 2019
Door Horseman Kristof

Elke weide vereist onderhoud. In deze blog van De Sutter Naturally gaan we dieper in op een duurzaam onderhoud van een weide met elektriciteit. Met de juiste aanpak voorkom je beschadiging van de weidepalen en geniet je van de beoogde lange levensduur van je weideomheining.

Een weide met elektriciteit is belangrijk om dieren binnen (of buiten) de weideomheining te houden. De elektriciteit brengt geen lichamelijke schade toe, maar de schok weerhoudt paarden of andere dieren van een uitbraakpoging of knagen aan de planken. 

Hoe verlies van elektriciteit voorkomen? 
Om verlies van elektriciteit te voorkomen, is het belangrijk dat het gras onder de omheining niet te lang wordt. Wanneer het gras tot tegen de elektriciteitsdraden komt, dan verdwijnt er elektriciteit in de ondergrond. Als er te veel elektriciteitsverlies optreedt, dan heeft het laatste deel van het elektriciteitscircuit geen afschrikkend effect meer.

Gebruik een bosmaaier met nylonkop
De beste manier om dit probleem te voorkomen, is het geregeld maaien van het gras onder de weideomheining. Veel mensen gebruiker hiervoor een bosmaaier. Dit is inderdaad bijzonder efficiënt. Wel adviseren wij om een nylon draadkop te gebruiken. In het andere geval riskeer je beschadiging van de palen. Dit gebeurt dan ter hoogte van het zwakste punt, met name op de plaatsen waar de palen in aanraking komen met de grond.

Houtaantasting door beschadigde weidepalen
Beschadigde weidepalen – ook al zijn deze geïmpregneerd – lopen meer kans op houtaantasting door verrotting. Wanneer de beschadiging dieper gaat dan de impregnatie, dan is het hout niet langer voldoende beschermd. Op die manier kan onmogelijk de beoogde lange levensduur van 20 jaar of meer worden gegarandeerd.

Ontdek onze verschillende types weideomheiningen.

Wij komen vrijblijvend langs en geven advies op maat voor de beste weideomheining.