Emerald: "De popster"

Promo
23 mrt 2020
Door Horseman Kristof

Groom Alex lacht als hij over Emerald begint: ‘hij is zoals mij, soms een beetje grumpy.’ Harrie Smolders anticipeert meteen: ‘is dat wel een goede opener voor een dekhengst? Waarna Alex reageert: ‘Emerald heeft een gouden karakter hoor, al moet je wel rekening houden met zijn persoonlijkheid. Al doen we dat allemaal dagdagelijks met alle mensen en dieren. Ik geef toe dat het een tijdje geduurd heeft voor ik hem kon lezen en we elkaar begrepen. Zijn stal is bijvoorbeeld zijn thuis en je komt er pas in als hij je uitnodigt. Gelukkig zijn we altijd welkom en staat zijn deur open voor ons. Emerald houdt ook van een proper huis. Zijn grote boodschap doet hij steevast in de wasplaats. “Emerald heeft een hoog rock and roll gehalte”

Op stal is hij duidelijk de baas en die status bereikte hij zonder veel lawaai te maken. Hij straalt die suprematie gewoon uit. Iedereen zal het geweten hebben als hij op wedstrijd komt. Dan laat hij duidelijk horen dat hij er is, om vervolgens vooral te slapen.’

Harrie treedt hem bij: ‘het klopt wel dat zijn stal zijn territorium is. Blijkbaar is dat een trekje van zijn vader. Bij Don herken je dat ook. Ik heb me laten vertellen dat het bij Diamant de Semilly ook zo is. Als je ongevraagd binnenkomt, zet hij je terug buiten. Het is grappig om dat te observeren. Een nieuwe groom wordt steevast getest. Een halster aandoen? Dan steek ik mijn hoofd even in de lucht of duw ik haar even tegen de muur. Even checken welk vlees ik in de kuip heb. Het is mooi om te zien hoe slim die paarden zijn en hoe ze je meteen inschatten en uitproberen. Het is tevens wonderbaarlijk om de menselijkheid van een hengst te zien. Het klopt dat Emerald een beetje in zichzelf is gekeerd, of soms grumpy zoals Alex het zegt, maar als hij een fotograaf of camera ziet, switcht hij meteen en staat hij te blinken als een popster. Net zoals een artiest zich ingetogen en in afzondering terugtrekt in zijn loge, tot hij op het podium komt en een metamorfose ondergaat. Emerald kan zo de knop omdraaien. Emerald heeft een hoog rock and roll gehalte. En hij is ook fotogeniek en dat weet hij.

Harrie Smolders werd met Emerald en Don VHP Z nummer 1 van de wereld. ‘Hoe verschillend ze ook zijn, beide hengsten zijn buiten categorie en dat impliceert dat ik me bij allebei uitermate goed voel. Ook al vragen ze een heel andere benadering. En onafhankelijk van het type en persoonlijkheid, als een paard je kan overtuigen, rijd je er graag mee. En dan is het geen inspanning om je aan te passen.

Want dat is nodig. Het is bij mensen niet anders dan bij paarden. Sommige paarden moet je schouderklopjes geven en motiveren. Die moet je op een voetstuk plaatsen. Bij anderen moet je er boven staan.

Je hebt met elk paard een andere band en het is heel belangrijk om de karakters en persoonlijkheden van al je paarden te kennen en te doorgronden. Als ik ’s morgens door de stal loop, weet ik al hoe ze zich voelen. De interactie met een paard is een mind game. Je kan er niet mee praten, dus moet je ze aanvoelen. Emerald liet zich thuis moeilijk trainen, dat interesseerde hem echt niet. Laten we met een zak chips naar een goede film kijken, is dat geen beter idee? Dat is Emerald. Voor hem was het ook belangrijk om hem via kleinere proeven op te bouwen naar de grote confrontaties, maar er was een groot verschil tussen de Emerald die om 08.00h s’ morgens moest optreden voor lege tribunes of om 08.00h ’s avonds voor een vol huis en onder luid applaus. Sommige paarden zijn daarvan onder de indruk, Emerald genoot er van en dat gaf hem meer adrenaline. Omgekeerd vond hij het onder zijn waardigheid om voor lege tribunes te springen. En al zeker ’s morgens vroeg. Dan kon hij zich moeilijk opladen.

Emerald van ’t Ruytershof, de voshengst met zijn gouden manen, 4 witte benen en witte vlek onder zijn buik is ontegensprekelijk een opvallende verschijning… zijn charisma en eindeloos talent en vermogen, zijn winnaarsmentaliteit en bovenal zijn inzet en vriendelijk karakter maken van hem niet alleen de favoriet van iedereen op stal maar ook een absolute publiekslieveling… Hij heeft de aangeboren X-factor en groeide door de jaren uit tot een echte superster onder de springpaarden.

PALMARES: Het succesverhaal van Emerald en zijn vaste ruiter Harrie Smolders begon in 2010, toen ze reservekampioen werden op het WK voor jonge paarden in Zangersheide, Emerald was toen 6. Hierna volgden talloze overwinningen op het hoogste niveau, met in 2013 winst in de Nations Cup in Aken én Gijon, in 2015 wonnen ze de Nations Cup in Falsterbo en de Werelbeker manche in Washington… In de Wereldbeker finale in Gothenburg van 2016 werden ze 2de, waarna ze deelnamen aan de Olympische Spelen in Rio en de Nations Cup in Rotterdam wonnen. In 2017 was er de winst in de GP van Chantilly, en een 2de plaats in de GP van Versailles, en het volgende jaar nog winst in de GP van Bordeaux en een 2de plaats in de GP van Cannes. Na zijn schitterende carrière ging Emerald begin 2019 op pensioen, om vanaf dan de volledige focus op de fokkerij te richten. Door zijn indrukwekkende palmares en kwaliteiten als hengst, en zijn vele succesvolle nakomelingen is Emerald terecht een van de absolute topfavorieten bij de fokkers.

VADER: Diamant de Semilly is de vader van deze bijzondere hengst. Diamant de Semilly is een prestatiehengst en vererver bij uitstek! De hengst uit 1991 van Le Tot de Semilly x Elf III geeft dit ook door aan zijn nafok: door zijn goede galop en zijn evenwicht, zijn vermogen en zijn souplesse, zijn fantastische instelling, een sterk en gezond gestel.
Dat alles maakt van hem vandaag de dag een echte Topvererver! Zelf was deze hengst ook op het allerhoogste niveau actief. Zo won de hengst teamgoud WK 2000 Jerez de la Frontera en individuele 9e plaats in de finale, 2002 teamgoud WK, 2003 teamzilver EK Donaueschingen. Daarnaast won hij tal van Grote prijzen oa GP Saint-Lo en GP Caen. Meerdere nakomelingen van Diamant de Semilly zijn ook nu nog actief op het allerhoogste niveau zoals Don VHP Z, Elvis ter Putte en Urano de Cartigny.

MOEDER: De moeder is Carthina Z (Carthago x Lys de Darmen). Zij is tevens de moeder van Diamanthina van het Ruytershof (Diamant de Semilly) die met Constant van Paesschen op het allerhoogste niveau succesvol was. Daarnaast is zij ook de moeder van de veelbelovende jonge Belgische hengst Nixon van ’t Meulenhof (Denzel van ’t Meulenhof).

NAKOMELINGEN: Verschillende Emerald-nakomelingen presteren intussen succesvol op het hoogste niveau… zijn zoon Igor is zeker een van de meest in het oog springende talenten van het moment. Samen met Jos Verlooy won hij in 2019 Goud op het EK in Rotterdam voor het Belgisch team, evenals individueel Brons, werden ze 2de in de Longines World Cup in Toronto, en werd hij door Landbouwleven verdiend bekroond met de “Paard Van Het Jaar” award na zijn fenomenaal seizoen. Verder vinden we ook Ibbo Van’t Keldertje, Imerald Van’t Voorhof, I’m Special De Muze, Ilias Van’t Vlasmeer, Jeunesse Van’t Paradijs, Kasper Van’t Hellehof en Escape Z terug in de indrukwekkende lijst van nakomelingen.

Klik hier voor meer informatie over de fokkerij mogelijkheden met Emerald.