Don VHP Z is met vers sperma beschikbaar

Promo
13 apr 2020
Door Horseman Kristof

Don VHP Z kennen we als vice Europees kampioen en winnaar van enkele aansprekende Grote Prijzen, zoals die van GCT Hamburg en zijn talrijke foutloze landenprijzen. Alex kent als groom Don door en door: ‘vergis je niet, Don heeft een sterk karakter en wil gerespecteerd worden. Bij Don draait alles rond wederzijds respect en daarbij heeft hij een leider nodig die hij aanvaardt. Don is groot en sterk en als hij je niet respecteert, is hij in alle opzichten met je weg.’

Harrie Smolders is de geknipte leider van Don VHP Z: ‘een kennismaking is soms een rare samenloop van omstandigheden. We probeerden Don een eerste keer toen hij zeven jaar was. Toen vonden wij dat de vraagprijs niet overeenstemde met zijn kwaliteit. Don had vermogen en was voorzichtig, maar hij was niet snel en niet competitief. Ik had er geen wauw gevoel bij. Een jaar later zagen we hem terug tijdens CSIO Hickstead. Hij sprong er met een amazone en werd vierde in de GP. Een sterke prestatie dus voor een achtjarige. Een klant van Axel Verlooy zocht een GP paard en Don leek, na zijn optreden in Hickstead, heel geschikt.

Twee jaar later kreeg ik van die klant de vraag om Don te rijden. Hij was toen tien en ik ben er blanco mee begonnen. En eerlijk, ik had geen idee waar ik aan begon en waar wij zouden eindigen. Don had capaciteiten, dat heeft me gemotiveerd. Het heeft vervolgens een jaar geduurd voor we elkaar begrepen en ik return kreeg. Atleten, en daar reken ik ook ruiters bij, hebben één ding gemeen; ze hebben een goed zelfbeeld en worden niet snel uit hun lood geslagen als ze eens verliezen. Omdat ze zelfkritisch zijn en weten waar ze moeten aan werken om zich te verbeteren. Het is bij mij en Don niet anders. En ja, dan sta je soms voor een muur. Maar net dan is het de zaak om rustig te blijven.

Bij een nieuwe samenwerking duurt het toch enkele maanden voor ruiter en paard elkaar kennen. Die eerste maanden zijn noodzakelijk om de basisconditie op te bouwen. Dat is een conditio sine qua non om verder te werken. Hoe beter de fysieke conditie, hoe frisser het hoofd. Nadien begin je aan de afstelling, ga je op concours en start het experimentele werk. Hoe zijn de wendingen links en rechts, hoe schuin kan ik gaan, waar kan ik afzetten voor de sprong. Aan die subtiele afstelling gaat een lange zoektocht vooraf en zal ik permanent terugkoppelen en feedback vragen aan mijn paard.

We hoeven Don niet meer te bejubelen, zijn palmares spreekt voor zich. Het grote voordeel is dat je Don perfect kan managen en die instelling is heel uitzonderlijk. Hij is perfect voorspelbaar en behoudt constant zijn focus. Op het voorterrein volstaan bij wijze van spreken tien sprongen en dan is hij klaar voor een 1.60m parcours. Emerald liet zich vlugger afleiden, iets wat Don nooit overkomt, die doet zijn job zonder veel poespas, maar heel efficiënt. Zijn Amerikaanse eigenaar hield de statistieken van Don nauwgezet bij en hij wees me er eens op dat Don aan een percentage kwam van 86% foutloze omlopen in 1.60m parcours. Dat gaan weinige paarden evenaren.

Een droompaard, noemt Alex Don VHP Z: ‘op wedstrijd wil hij een suite. Hij krijgt altijd twee boxen omdat hij languit wil slapen. Hij heeft nog zo van die kantjes. Als je hem een emmer water geeft, steekt hij zijn hoofd er helemaal in. En thuis houdt hij er van dat honden zijn hoofd aflikken.’ ‘Hij oogt rustig, maar vergis je niet, Don is misschien wel de meest expliciete hengst. Er bestaan prachtige foto’s van Don tijdens een vetcheck, waarbij hij op één been staat. Onder het zadel voel je niet dat hij een hengst is, dan is hij bezig met zijn sport. Aan het touwtje laat hij echt wel zien dat hij een hengst is. Dan komt zijn dierlijk instinct naar boven. Het contrast kan niet groter zijn onder de man. Dan moet je hem overtuigen dat hij het kan, terwijl Emerald zelf de aandacht opzoekt. Het is gewoon een vaststelling van hoe verschillend paarden kunnen zijn. Want als je objectief kijkt en vergelijkt, zie je dat Don een sportief rijker palmares heeft dan Emerald. Het allerleukste is natuurlijk dat beide paarden me een permanente smile bezorgden als ik er mee reed en rijd.

Dat Don in het verleden minder gevraagd werd als dekhengst, komt gewoon omdat het voor de eigenaar geen prioriteit was. Pas de laatste jaren is Don beginnen dekken bij Euro Horse. Zijn oudste nakomelingen zijn twee, drie jaar en ogen veelbelovend en gaan zoals het er nu uitziet bevestigen. En dan wacht Don nog een mooie carrière als dekhengst.’

Don VHP Z is een hengst met veel charisma en uitstraling, een eindeloos vermogen en ijzersterk karakter. Dankzij deze kwaliteiten, zijn winnaarsmentaliteit en fenomenale resultaten de voorbije jaren wist hij menig fokker te raken. Don VHP Z is sinds 2015 onder het zadel bij Harrie Smolders. Deze combinatie heeft al veel internationale prestaties behaald op het aller hoogste niveau. In 2017 werd Don “Paard Van Het jaar” na een schitterend seizoen, met onder andere winst in de Nations Cup finale in Barcelona, een zilveren medaille op het Europees Kampioenschap in Gothenburg, een tweede plaats in de GCT GP van Rome en de Nations Cup in Hickstead, en een 3de plaats in de GCT GP van Parijs. Het volgende jaar wonnen ze de GCT GP in Hamburg, behaalden ze de 2de plaats in de Nations Cup in La Baule, en werden ze 3de in zowel de Nations Cup in Rotterdam als de GCT GP in Parijs en de GCT GP in Doha. In 2019 was er winst in de GP in Knokke, een 2de plaats in de GCT GP in Miami en de GP in Brussel, en een 3de plaats in de GCT GP in Mexico.

VADER: Diamant de Semilly is de vader van deze bijzondere hengst. Diamant de Semilly is een prestatiehengst en vererver bij uitstek! De hengst uit 1991 van Le Tot de Semilly x Elf III geeft dit ook door aan zijn nafok: zijn goede galop en evenwicht, zijn vermogen en souplesse, zijn fantastische instelling, en een sterk en gezond gestel. Dat alles maakt van hem vandaag de dag een echte Topvererver! Zelf was deze hengst ook op het allerhoogste niveau actief. Zo won de hengst teamgoud WK 2000 Jerez de la Frontera en individuele 9e plaats in de finale, 2002 teamgoud WK, 2003 teamzilver EK Donaueschingen. Daarnaast won hij tal van Grote prijzen oa GP Saint-Lo en GP Caen. Meerdere nakomelingen van Diamant de Semilly zijn ook nu nog actief op het allerhoogste niveau zoals Emerald, Elvis ter Putte en Urano de Cartigny.

MOEDER: De moeder is Sara van ’t Parelshof (Voltaire x Ramiro) uit 1995. Uit deze moederlijn komen meerdere internationale springpaarden. Zo ook het paard HH Carlos Z gereden door Mc. Lain Ward. Deze combinatie schreef meerdere grote prijzen op hun naam. Sinds eind 2017 is Carlos met pensioen. De merrie Sara wordt ondanks haar leeftijd nog altijd ingezet voor de fokkerij bij Stoeterij ’t Merelnest in België.

NAKOMELINGEN: De eerste nakomelingen van Don VHP Z werden geboren in Engeland in 2010, hiervan worden er meerdere uitgebracht op internationaal niveau, waaronder Paris 16 met Nicole Pavitt en Lord Don met Ciaran Flynn. Bij Eurohorse staat Don sinds 2017 ter dekking, hij is zeer populair bij de fokkers wereldwijd en geeft mooie langbenige veulens met veel karakter.

Sperma bestellen van Don VHP Z? Klik hier.

Voorwaarden vers sperma: 750 euro bij reservatie en 750 euro bij drachtigheid