Dirk Caremans: "Ik moet flexibel zijn en de knop omdraaien"

Blog
30 mrt 2020
Door Maxine Van Molecot

Ondertussen zijn we aangebroken aan onze derde week waarin we dagelijks een interview doen met iemand in de paardensector. Ze vertellen ons hoe zij deze coronacrisis meemaken en welke invloed het coronavirus heeft op hun situatie. We proberen zoveel mogelijk verschillende personen aan het woord te laten.

Vandaag is het aan Dirk Caremans van Hippofoto. Dirk is al jarenlang een vaste waarde voor vele tijdschriften, federaties, de FEI, ruiters en eveneens voor Horseman. Bijna alle artikels op onze website zijn voorzien van een foto gemaakt door hem. Het is dan ook zijn vast beroep en het coronavirus heeft een zeer grote impact op zijn dagelijkse leven. 

"Ik heb mezelf eigelijk onmiddellijk een beetje in quarantaine gezet, toen op de eerste dag van de derde fase van de BWP hengstenkeuring het bericht plotseling kwam dat de eerste meteen ook de laatste dag van de keuring was. Toen ook de Dutch Masters in Den Bosch niet plaats vonden, was het al duidelijk dat dit nog niet de laatste afgelastingen zouden zijn. Mijn geloof in politici is al lang onder nul gezakt, maar als onze wetenschappers, die tot de beste in de wereld gerekend worden, ons zeggen dat het ernstig is, heb ik wel de reactie om te luisteren. Zeker omdat ik mijn Moeder van 89, die nog steeds alleen woont en waar ik elke dag langs ga, de nodige verzorging wil blijven geven. Je kan dan niet voorzichtig genoeg zijn."
 
"Je kan dus zeggen dat het coronavirus mijn leven wel erg drastisch heeft veranderd. Normaal gezien ben ik nu al bezig om van de ene naar de andere wedstrijd te reizen en er te fotograferen. Ik ben niet iemand die goed kan stil zitten. Dit is dus wel een hele aanpassing. Ik ga nu elke dag een uurtje een fietstochtje in de buurt maken. Zo heb ik toch een beetje beweging want het werk dat nog rest, gebeurt allemaal van achter de computer. Het enige voordeel van de situatie is dat het werk, dat altijd al blijven liggen is, nu wel opgepakt wordt."


"Ik leef van de paardenfotografie en dan vooral van foto’s die ik lever aan tijdschriften, kranten en websites. Aangezien alles stil ligt, wil dat zeggen dat ik voorlopig niets kan aanleveren en dat zij moeten rekenen op mijn archief. Gelukkig is dat nogal uitgebreid. Ik ben dan ook al lang bezig met dit vak. Nu zie je al dat verschillende tijdschriften erg dun zijn geworden en dat sommigen ook onmiddellijk het aantal verschijningen terugdraaien. Dit is niet alleen in België zo, maar in heel Europa. Aangezien mijn inkomsten voor 80% vanuit Europa komen, heb ik daar toch een goed zicht op. Ik vrees dat door deze coronacrisis veel tijdschriften het erg moeilijk zullen krijgen omdat ook de advertenties minderen na al de afgelastingen. Ze zullen heel creatief moeten omspringen met de inhoud die ze brengen. Momenteel gaan ze heel erg voorzichtig te werk, maar ik denk of hoop toch, dat ze binnen een paar weken wel weer terug de nodige moed zullen vinden om door te gaan." 

"In mijn eigen bureel heb ik jammer genoeg Annick op tijdelijke werkloosheid moeten zetten. Zij zorgt ervoor dat alle foto’s voorzien worden van een ‘caption’ (beschrijving). Echter omdat er momenteel geen wedstrijden zijn, kwam ze zowat zonder werk te zitten. Ik hoop haar hier snel weer terug te zien, want alleen zitten zingen op bureel is niet hetzelfde als in duo."


"Ik maak elk jaar de eerste week van januari mijn voorlopig programma op. Rond deze tijd, en de weken die nu komen, staat mijn agenda altijd lekker vol. In de weekends wedstrijden en tijdens de week reportages bij ruiters, fokkers, etc. aan huis voor diverse tijdschriften. Geplande reportages bij Marc Houtzager, Niels Bruynseels en bij de familie Philippaerts moest ik uitstellen. Op mijn planning stonden vooral wedstrijden zoals de Wereldbeker-finales in Las Vegas, CSIO La Baule, CHIO Aken, CSIO Rotterdam, BK’s, NK’s en dan uiteindelijk ook nog de Olympische Spelen. Dan kan ik je verzekeren, dat hakt er stevig in. Dat zijn voor mij de wedstrijden die meestal mijn jaar goed maken. Dan moet ik flexibel zijn en de knop kunnen omdraaien. Jammergenoeg is zowat de hele wereld getroffen door het coronavirus en is het ook voor organisaties, de FEI, Nationale federaties en noem maar op moeilijk om onmiddellijk met oplossingen te komen. Voorlopig staat vooral ‘CANCELLED‘ naast veel wedstrijden in mijn agenda. Ik wacht ondertussen geduldig af. De terechte verplaatsing van de Olympische Spelen kwam voor mij het hardste aan. Buiten het feit dat ik gedwongen ben om mijn achtste deelname op te schorten, is er ook nog het financiële plaatje waar we nu oplossingen moeten voor vinden. Ik hoop dan ook dat zodra alles veilig is, we snel weer aan het werk kunnen."

Om af te sluiten had Dirk Caremans nog enkele wijze woorden:

"Luister vooral goed naar onze wetenschappers zoals Marc Van Ranst en zijn collega’s. Deze moeilijke dagen zullen dan sneller voorbij zijn dan we denken. Wat zijn nu een paar weken of zelfs maanden op een mensenleven als we daardoor blijven leven. Aan onze ruiters: stuur al eens meer een filmpje op naar je eigenaars van wat je doet met hun paarden. Ik weet uit eigen ervaring hoe leuk het is als je dat krijgt. Denk aan elkaar. Als de verveling dan toch echt hard toeslaat dan kan je nog altijd naar www.hippofoto.be gaan en daar fotootjes kijken. Er staan er meer dan genoeg op waar je plezier aan kan beleven. Onze toppers van nu, toen ze nog ponyruiter waren bijvoorbeeld. En er komen er deze dagen nog altijd bij. Ik ben natuurlijk bezig met alles wat blijven liggen is te verwerken.
En het belangrijkste van al: LIEF ZIJN VOOR ELKAAR!"