"De opmars van Panthero van de Vogelzang is niet te stoppen"

Reportage
04 jan 2021
Door Horseman Kristof

In tegenstelling tot springpaarden, zit het fokken van dressuurpaarden (nog) niet echt ingebakken in de Belgische fokkerijcultuur. Misschien dat Panthero van de Vogelzang daar wel verandering in kan brengen. Als het van zijn ruiter en (mede-)eigenaars afhangt wel. Alles wat de vijfjarige hengst tot nu toe aanraakte, veranderde in goud. Benieuwd hoever de imposante zoon van Belantis het gaat schoppen.

Stal de Muze en dressuurpaardenfokkerij, het klinkt misschien vreemder dan het eigenlijk is. “Ik heb wel vaker dressuurhengsten gehad of toch uitgebaat”, aldus Joris De Brabander, “al was dat dan wel voornamelijk via diepvriessperma. Ik moet toegeven dat ikzelf misschien net iets minder affiniteit heb met het fokken van dressuurpaarden. Het is op dit moment ook niet echt een fokrichting die hier in België echt boomt, al heeft ze natuurlijk absoluut haar plaats hier. Gelukkig heb ik wat Panthero betreft, hulp van buitenaf.”

ATYPISCH

Dat hij enerzijds in een springpaardenbastion als Stal de Muze terechtkomt, past misschien ergens ook wel bij Panthero, die ook op andere vlakken een beetje atypisch is. Zo heeft hij de bij dressuurpaarden minder frequent voorkomende schimmelkleur. Anderzijds is er natuurlijk ook nog Marc Steeno van Manège Meerdaalhof in Oud-Heverlee. Steeno is mede-eigenaar van Panthero en iemand die dressuur ademt. Hij legt haarfijn uit wat we moeten weten.

SAMEN DOEN

Beginnen doen we natuurlijk bij het begin. “Ik ken Joris, en bij uitbreiding de familie De Brabander al best lang. Ik denk dat zelfs mijn grootvader al klant was bij Stal de Muze. Het toeval wil dat we dus in 2015 tijdens de veiling van het Flanders Dressage Event, zeg maar het Belgisch Kampioenschap dressuur, aan tafels zaten die naast elkaar stonden, waardoor Joris en ik eigenlijk rug aan rug zaten. En toen kwam Panthero dus in de ring. Het moet gezegd dat ik dit hengstveulen al op het oog was na de regionale veulenprijskamp in Moerbeke-Waas. Toen stak hij er voor mij al bovenuit. Dat hij in de veiling van het Flanders Dressage Event kwam, leek dus een mooie kans. Niet dat ik beroepsmatig hengstenhouder ben, het is allemaal eerder uit hobbyisme. Maar goed, Panthero liep dus de veilingring in en het was mijn intentie om hem te kopen. Joris zag dat, stootte me aan en zei dat hij wou meedoen. Ik wou al langer eens iets met Joris samen doen, maar het was er eigenlijk nooit van gekomen. Dit leek me dus een ideale gelegenheid om daar verandering in te brengen.”

KAMPIOENSVEULEN

Zo gezegd, zo gedaan en dus werden Marc Steeno en Joris De Brabander mede-eigenaars van het fokproduct van Nick en An-Katrien Caeldries - De Waele uit Lokeren. Het begin van een rollercoaster aan topprestaties. Het begon al een dikke maand na de veiling in Beervelde. Op het Nationaal Kampioenschap BWP Eliteveulens, overvleugelde Panthero zijn concurrentie in de reeks voor dressuurgefokte hengstenveulens. In totaal kende de jury een absolute topscore van 95% toe aan Panthero, waarmee hij liefst 5% beter deed dan de nummer twee.

GOEDGEKEURD

Zonder noemenswaardige problemen, groeit Panthero op. Hij blijft gespaard van blessures en andere lichamelijke ongemakken en dus is het in 2018 tijd voor de BWP-hengstenkeuring, een volgend ijkpunt. Opnieuw doorstaat de hengst de test met glans. Met volgende lovende woorden wordt hij in het stamboek ingeschreven: “Onder het zadel heeft hij een aangenaam karakter en laat hij zich goed bewerken. Hij heeft voldoende looplust en zelfhouding. Zijn actieve stap is ruim en met goede afdruk. Hij draaft met voldoende oprichting. De draf is ruim en soepel maar kan iets meer afdruk hebben. Hij galoppeert met veel inzet. Deze is ruim en goed bergop gesprongen. Met zijn goede inzet en zijn prima stap en galop is Panthero van de Vogelzang een aanwinst voor de dressuurfokkerij.”

PRIMA PEDIGREE

Dergelijke positieve commentaren komen natuurlijk niet uit het niets. Zijn pedigree is doorspekt met gerenommeerde dressuurhengsten. Vader Belantis loopt zelf op het allerhoogste niveau in de sport en is sinds kort onder het zadel bij niemand minder dan de Duitse topamazone Isabell Werth. Moeder Lindenau van de Vogelzang stamt af van de Duitse stempelhengsten Quaterback en De Niro en gaat verder terug op een BWP-moederlijn.

RUSTIG DOORTRAINEN

Tot nu toe valt er dus enkel in superlatieven te spreken over Panthero. Marc Steeno bevestigt dat. “Als veulen vond ik hem al fenomenaal en eigenlijk is dat niet veranderd sindsdien. Hij pikt alles zo eenvoudig op en heeft bij wijze van spreken nog geen stap verkeerd gezet. Na de hengstenkeuring hebben we hem rustig voorbereid op de wedstrijden. Anders dan springpaarden is het bij dressuurpaarden geen kwestie van regelmatig op concours gaan om in het ritme te komen en de paarden te laten wennen. Dressuurpaarden gaan minder vaak op wedstrijd en worden dus meer thuis doorgetraind. Dat ging eigenlijk allemaal goed tot dusver. Ook de beperkte wedstrijden die Panthero al gelopen heeft, waren veelbelovend. Ik denk dat hij in geen enkele wedstrijd die hij al gelopen heeft, buiten de eerste twee is geëindigd. In oktober won hij overigens nog de Beker van België voor vijfjarige paarden.” De verwachtingen zijn dus hooggespannen, maar tegelijkertijd tempert Steeno. “Als alles verloopt zoals het nu verloopt, zal Panthero volgend jaar de wedstrijden voor zesjarigen lopen. In tussentijd trainen we hem rustig door en maken we hem ook al klaar voor eventuele volgende stappen.” TOPRUITER Zonder ruiter natuurlijk geen sport en de man die de taak heeft toevertrouwd om Panthero op te leiden is Domien Michiels. “Ik had eigenlijk niemand beter kunnen vinden om de hengst op te leiden dan Domien”, aldus Steeno, “ik ken zijn familie en Domien zelf heeft hier bij ons op de manège leren rijden. Ik heb hem ook een ander paard van ons toevertrouwd en toen er een ruiter voor Panthero moest gezocht worden, kwam ik eigenlijk automatisch bij Domien uit. Hij is een topruiter, een van de weinige GP-ruiters in België, en we hadden al een goede band. We hebben ook duidelijke en goede afspraken gemaakt wat betreft Panthero”.

HOGE VERWACHTINGEN

Domien Michiels zelf bevestigt de woorden van Marc Steeno. “Er zijn duidelijke afspraken gemaakt wat betreft Panthero. Ik kreeg hem onder het zadel voor de derde fase van de BWP-hengstenkeuring en sindsdien ben ik er eigenlijk niet meer af gegaan. Het is een paard waar ik van bij het begin het gevoel bij had dat het wel eens een hele grote zou kunnen worden. Het is een paard met een absoluut topkarakter, met een goede stap, draf en galop en met veel aanleg voor verzameling. Dan kom je in de dressuursport al een heel eind. Wat Panthero betreft, zou dat dus wel eens kunnen eindigen op GP-niveau. Zo ver zijn we evenwel nog niet, we gaan hem rustig verder opbouwen, te beginnen met de proeven voor zesjarige paarden in 2021.”

FOKKERIJCARRIÈRE

In de sport gaat het dus de goede richting uit met de carrière van Panthero, maar hoe zit het met zijn fokkerijcarrière. “Hij is zo mak als een lammetje, behalve als hij mag gaan dekken. Dan moet je op je hoede zijn. Ik hoop dat hij in de fokkerij eenzelfde rol kan gaan spelen als hij tot nu toe gedaan heeft in de sport. Hij heeft nog niet de grote aantallen gedekt, maar hopelijk gaat hij die kansen nog krijgen in de toekomst”, aldus Steeno. Domien Michiels vult aan. “Om een fokrichting van de grond te krijgen, heb je nood aan een aantal ambassadeurs. Het zou mooi zijn als Panthero die rol kan gaan vervullen voor de Belgische dressuurpaardenfokkerij.”

Meer fokkerijverhalen lezen uit 'Gazette de Muze'? Klik hier!

Bron: 
Tekst Arnout Coppieters