Codex One naar Stoeterij Zangersheide

Fokkerij
07 jun 2019
Door Horseman Kristof

Codex One… winnaar van de legendarische Grote Prijs van Aachen. Winnaar van de 5*Global Champions Tour GP’s van Valkenswaard, Hamburg en Berlijn. Winnaar van de GP in Basel, van de wereldbeker in Stuttgart en ga zo maar door. De lijst van sportresultaten van Codex One is ongekend en maakt van hem één van de meest iconische paarden ter wereld.

Christian Ahlmann bezorgde de machtige hengst, in eigendom van Mevr. Marion Jauss, vorige zondag een emotioneel afscheid van de springsport. Dit op hun geliefde concours in Hamburg waar het duo vaak schitterde en in 2011 tekende voor de Grand Prix overwinning. Sinds 2011 vormen Christian en Codex een bijzonder sterk team dat samen meer dan 1,5 miljoen euro aan prijzengeld verdiende!

Codex startte zijn internationale carrière onder Karl Brocks waarmee hij als 7-jarige ondermeer 4de werd op het wereldkampioenschap voor jonge paarden in Lanaken. In 2011 nam Christian Ahlmann de teugels over en ontwikkelden ze zich in pijlsnel tempo tot één van de meest  winnende duo’s uit de geschiedenis van de springsport. Nations Cups, Wereldbekers, Europese kampioenschappen, Wereldruiterspelen en Olympische Spelen… er is geen wedstrijdterrein en geen kampioenschap dat Codex One niet kent.

Christian Ahlmann : “Codex One heeft me in zijn carrière fantastische momenten bezorgd. Samen wonnen we verschillende medailles en de meest prestigieuze GP’s. Ik wil hem bedanken voor alles wat hij voor mij gedaan heeft! Daarom vind ik het ook erg belangrijk om sportief afscheid te nemen op een moment dat het paard zich gezond en top fit voelt. Hij mag nu van zijn pensioen en zijn tweede carrière als dekhengst gaan genieten. Ook wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om de eigenares van Codex, Mevrouw Marion Jauss, nog eens extra te bedanken voor haar jarenlange steun en het vertrouwen om bij mij haar allerbeste paarden te stallen. De springsport zou niet dezelfde zijn zonder eigenaren als Mevr. Jauss”.

Na 68 starts op 5* niveau, 12 op kampioenschappen, 17 voor het Duitse nationale team en 22 in wereldbekers is het voor Codex One dus tijd om zich te gaan focussen op zijn nafok. Dit zal hij doen op Stoeterij Zangersheide in België waar hij een box zal bewonen naast Christian’s andere voormalige topper, Taloubet Z.

Codex One, zoon van Contendro I, werd gedurende zijn sportcarrière niet ingezet in de fokkerij en zijn nakomelingen zijn erg zeldzaam (minder dan 40 in totaal). Zeldzaam maar uiterst efficient, dat bewijst onder meer zijn zoon Curious George, momenteel op 1m65 niveau onder Laura Kraut. Ook de 6-jarige gekeurde dekhengsten I Am Codex (mv. Calvaro Z) en Cantona TN Z (mv. Caretano Z) leggen de nodige adelbrieven voor en bewijzen zich steevast bij de besten van hun generatie.

Codex One zal op Stoeterij Zangersheide in Lanaken beschikbaar zijn door middel van vers en diepvries sperma.

Bron: 
Persbericht Stoeterij Zangersheide