Carpe Diem Equestrian Team: "Van iets gewoons iets buitengewoons gemaakt"

Reportage
30 mei 2020
Door Horseman Kristof

Elk weekend brengt Horseman in samenwerking met Puissance, hét krachtigste paardenmagazine uit de Lage Landen, een reportage die je de voorbije jaren in Puissance kon lezen. Vandaag brengen we een reportage uit 2018.

Toen een Turkse ondernemer de stal van ruiter en handelaar Leon Thijssen een paar jaar geleden kocht, veroorzaakte dat nogal wat rumoer. Deze buitenlandse paardenmensen hadden een ongewone benadering van het opzetten van hun bedrijf in het Nederlandse dorp Baarlo. Het resultaat is een springstal met ongeëvenaarde esthetiek met oog voor detail en natuur. Maar het is meer dan alleen maar mooi, dit verhaal heeft twee kanten.

Wanneer de ronde poorten van Carpe Diem Equestrian Team open gaan en we het terrein oprijden is de schoonheid van het geheel overduidelijk. We worden verwelkomd door de eigenaar, Efe Siyahi, en de managing partner van de stal, Avni Atabek. Ze leidden ons trots rond het hoofdgebouw en het omliggende terrein. Vervolgens krijgen we de aparte stal waar Efe’s paarden staan te zien. Het is duidelijk voor paarden naar een hoger niveau tillen. Na het verkennen van een aantal landen besloten ze in Nederland hun thuisbasis te creëren. Eerst vestigden ze zich bij de familie Hendrix in Baarlo, maar het bleek dat de stal van de buurman te koop stond. Dit was de ideale plek om het bedrijf te starten. De rest is geschiedenis of beter gezegd, ze hebben geschiedenis geschreven. Door het creëren van een buitengewone stal en het vormen van een team waarvan de leden een soort familie geworden zijn.

Doelen bereiken

“Carpe Diem Equestrian Team is niet alleen een springstal”, begint Efe. “We hebben dit bedrijf opgericht om op het hoogste niveau van de sport mee te kunnen doen en daarnaast richten we ons op de handel van paarden en het trainen van klanten. Een van de doelstellingen is dat ik mezelf als ruiter op het hoogste niveau ontwikkel, maar Carpe Diem is vooral een droom van mij en Avni die uitkomt.”

De 30-jarige ruiter leeft niet alleen zijn droom, maar hij heeft ook de doelen die hij enkele jaren geleden voor zichzelf stelde behaald. Hij zette zijn zinnen op een deelname aan de Europese Kampioenschappen in 2017 en in augustus vertegenwoordigen hij zijn land in Gothenburg. Vasthoudendheid en doorzettingsvermogen typeert de leden van Carpe Diem Equestrian Team.

Handelsstal

De training en de handel van springpaarden en het leveren van hoogwaardige service aan ruiters en paardeneigenaren is een hele klus. Hier heeft Avni mede de teugels in handen en is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. “We hebben een geweldige groep Turkse klanten die we bedienen door hun paarden te stallen, deze te trainen en hen te coachen. We willen echter niet uitsluitend de Turkse markt bedienen, we zijn niet voor niets in Nederland gevestigd. We bieden diverse springpaarden aan van verschillende leeftijden die op nationaal en internationaal niveau springen. We zijn een handelsstal, net als ieder ander. Laat je niet verblinden door alle pracht en praal. We zijn altijd op zoek naar nieuwe getalenteerde paarden en die we graag matchen aan een nieuwe eigenaar. Niet alleen voor de welgestelde klanten, onze paarden variëren in prijs en het aanbod verandert voortdurend”, legt Avni uit.

Luxe accommodatie te huur

“Met Carpe Diem wilden we van iets gewoons iets buitengewoons maken. Een spring- en handelsstal en een plek om ons thuis te voelen met prachtig architectonisch detail. Het hele complex is goed doordacht en zowel mooi als praktisch”, vertelt Efe. “De faciliteiten bieden uitzonderlijk comfort, terwijl rekening wordt gehouden met de omringende natuur. We hebben deze stal niet alleen voor onszelf gebouwd, we willen dat onze gasten zich welkom voelen en de dag plukken.” Avni gaat verder: “We streven ernaar om klanten van over de hele wereld te bedienen. Door hen en hun paarden luxe accommodatie te bieden voor korte tijd of langere tijd. Er zijn verschillende luxe appartementen voor klanten beschikbaar, en zelfs accommodatie voor hun medewerkers indien nodig. Ook regelen we desgewenst eventuele personeelsbehoeften, transport en overige zaken.”

Stempel drukken

De prestaties van Carpe Diem Equestrian Team blijven niet onopgemerkt. Niet alleen Efe is internationaal bekend, maar ook de andere ruiters van het team drukken hun stempel. Bijvoorbeeld Nederlands ruiter Patrick Lemmen. Hij werkt vanaf het begin voor de stal en is een expert in het opleiden en trainen van jonge paarden tot op 1.45m niveau. Hij brengt paarden van het team uit, maar tevens ook springpaarden in eigendom zijn van klanten. Patrick behaalde dit jaar de titel van Limburgs kampioen, maar eindigt ook regelmatig in de top 5 van veel van de rubrieken waar hij aan deelneemt. “Ons doel is om een team te creëren dat goed presteert op elk niveau van de sport. We werken daar hard voor en hebben al zeer succesvolle resultaten behaald bij nationale en internationale competities”, aldus Avni

Strategie

Een deel van de strategie van Carpe Diem Equestrian Team is het scouten van nieuwe talenten en zowel Efe en Avni zijn constant op zoek naar nieuwe paarden. Een van de locaties die hier uitstekende mogelijkheden voor biedt, is het nabijgelegen Equestrian Centre de Peelbergen. Omdat de heren de paardensport in de provincie Limburg willen ondersteunen, werd Carpe Diem Equestrian Team één van de oprichters van het hippisch centrum in Kronenberg. “Deze accommodatie is geschikt voor vele doeleinden. We kunnen er trainen, onze klanten er lesgeven om ervaring op te doen, meedoen aan de wedstrijden en zaken doen, allemaal tegelijk. Op deze manier maken we deel van de ruitergemeenschap en iedereen profiteert daarvan. Dat is waar Carpe Diem Equestrian Team echt voor staat.” Efe besluit: "Carpe Diem belichaamt onze liefde voor paarden, vriendschap, samenwerking en stelt ons in staat om het beste uit onszelf te halen"

Meer reportages uit Puissance lezen? Klik hier!

 

 

Bron: 
Puissance - Eva Van Den Adel