Bernardo Alves: “El Torreo de Muze komt het meest tot zijn recht in de grote pistes”

Reportage
20 apr 2021
Door Horseman Kristof

Bernardo Alves over El Torreo de Muze, Mosito vh Hellehof, Matisse de Mariposa en over de Olympische Spelen in Tokio.

De sympathieke Braziliaanse ruiter Bernardo Alves is niet de grootste prater. Hij wikt en weegt zijn woorden. Liever spreken met resultaten. Met de benen, de zit, het hoofd en de handen. Grote uitspraken zal je de ruiter niet ontlokken. Als er al twee Olympiades en drie Wereldruiterspelen op je CV staan, dan ben je heel waarschijnlijk net iets minder onder de indruk als een goed paard je pad kruist. En toch gaan de ogen van Bernardo blinken op die zaterdagvoormiddag eind februari, als we in Sint-Niklaas afspreken om het over ‘zijn’ olympische troef, El Torreo de Muze, te hebben. Hetzelfde fenomeen doet zich een tiental minuten later opnieuw voor bij de 46-jarige topruiter als het over die andere veelbelovende hengst gaat. Mosito van het Hellehof. Negen jaar en klaar voor het grote werk. Laat de grote concoursen maar komen voor Bernardo en Stal de Muze.

BIJ DE LAATSTE ACHT

Bernardo Alves: Ik zit samen met El Torreo de Muze, sinds vorig jaar samen met nog zeven andere Braziliaanse combinaties in de preselectie voor Tokio. Hij is mijn olympische troef. Met die insteek ben ik in 2018 bij Joris en El Torreo terechtgekomen toen ik op zoek was naar een jong paard dat Olympisch potentieel had. Er is een Braziliaans team ingeschreven in Sankt Gallen en La Baule. Ik hoop dat het kan doorgaan. Onze bondscoach, ‘monsieur’ Guerdat, volgt ons al een tijd en hij is echt fan van de instelling van El Torreo de Muze. Zo ongecompliceerd. En altijd voorzichtig. Tel daar zijn groot vermogen en zijn goede techniek bij en je beschikt over een heel compleet paard waar je ambitieus mee mag zijn voor het allerhoogste niveau.

GROTE PISTES

Bernardo Alves: El Torreo de Muze komt op dit moment het best tot zijn recht in de grote pistes. Indoor is het soms nog moeilijk om hem tijdig gesloten te krijgen. Maar hij kan overal over en hij gaat altijd zijn uiterste best doen om van het hout te blijven. Ik denk niet dat hij ooit al eens aan stoppen heeft gedacht. Hij wordt in 2021 elf jaar oud. Ik heb hem op zevenjarige leeftijd overgenomen van Walter Lelie nadat hij zich in de Hengstencompetitie al in de kijker had gesprongen. (Nvdr. Hij werd in 2017 reserve-kampioen bij de zevenjarigen). Ondertussen rij ik hem vier jaar. Ik mag zeggen dat ik hem al een beetje begin te kennen. (glimlach)

2*GP CHECK - 3*GP CHECK - 4*GP CHECK - 5*GP … ?

Bernardo Alves: In 2018 won ik met EL Torreo de eerste 2* GP waarin we startten. Datzelfde jaar wonnen we in Arezzo de eerste 3* GP waar we aan de start kwamen. In 2019 sprong hij in zijn eerste 4* GP naar winst. Het zou straf zijn als hij dat ook in zijn eerste 5*GP zou presteren Wie weet straks in Sankt-Gallen of in La Baule.(glimlach). El Torreo is een regelmatig paard en dat geeft heel veel vertrouwen. Het zijn dit jaar opnieuw heel speciale omstandigheden met corona en rhinopneunomie maar ik hoop echt dat ik een aantal 5*-wedstrijden kan springen de komende maanden. Dat zou perfect passen in de aanloop naar Tokio toe. Al is het op dit moment ook nog altijd afwachten wat de Olympische Spelen betreft.

HET OP ZIJN MINST GEZEGD, OPMERKELIJKE PEDIGREE VAN EL TORREO DE MUZE

Zo opmerkelijk de resultaten van de vermogende hengst zijn, zo opmerkelijk is ook zijn genetische geschiedenis. Vader Taran de la Pomme sprong zelf op het allerhoogste niveau met Karline De Brabander en de Franse ruiter Kevin Staut. Taran is een zoon van Tolano van het Riethof. Tolano is dan weer een zoon van ‘Knappe van Heyvelde’ (Chin Chin x Goldspring de Lauzelle). De moeder van Taran de la Pomme is niemand minder dan Ta Belle van Sombeke. Zij is eveneens een dochter van Chin Chin uit La Belle van Sombeke (v. Goliath II Z). Niet alleen Chin Chin maakt een dubbele opwachting in het papier van El Torreo de Muze. Ook Goliath II Z krijgt die eer en dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Een blik op de moederlijn leert ons immers dat niemand minder dan Funky Music, de schimmelmerrie waarmee Ann Carton-Grootjans zo succesvol was op 1.60m. niveau, voor het moederschap van El Torreo de Muze, tekent. Funky Music is ondertussen al moeder van verschillende internationaal springende paarden zoals de dertienjarige Breitling du Paradis Z (v. Bamako de Muze) die op 1.60m niveau actief is. De negenjarige Musique de Muze (v. Diamant de Semilly) actief op 1.45m en Next Funky de Muze (v. Elvis ter Putte) die onder het zadel van Jos Verlooy haar eerste 1.45m. parcoursen gaat springen. Funky Music is een dochter van wereldkampioen Vigo d’Arsouilles (v. Nabab de Rêve) uit de merrie Lhasa die op haar beurt een indrukwekkende lijst aan internationaal springende nakomelingen telt. Met deze Lhasa komt het bloed van Goliath II Z, opnieuw op de proppen. De combinatie met de volbloed Buenaventura xx bleek een goede mix die absolute toppaarden heeft opgeleverd. In de Hippomundo-database presenteren zich op dit moment 107 nakomelingen van El Torreo de Muze. De eerste van zijn zonen en dochters zijn in 2014 geboren. De resultaten van de eerste generatie in de sport laten alvast het beste verhopen.

MOSITO VAN HET HELLEHOF

Dat Bernardo Alves Mosito van het Hellehof, roemt als één van beste paarden die hij ooit gereden heeft, komt niet geheel als een verassing. Mosito is één van de eerste goedgekeurde zonen van Elvis ter Putte. Fokker Lieven Baten, koos in 2011 voor Elvis ter Putte (Diamant de Semilly x Darco) voor zijn merrie Hadise van het Hellehof (Nabab de Rêve x Gratianus), die ook de moeder is van de 1.60m. springende Kasper van het Hellehof. Hadise is op haar beurt een dochter van Valentiana die langs moederzijde het bloed voert van Jarne van ’t Steentje (Lys de Darmen x Porche de Bornival) en dan zijn we bij de moederlijn van de hengsten Action-Breaker en Quasimodo van de Molendreef. In deze Mosito zitten met Diamant de Semilly, Darco, Nabab de Rêve en Lys de Darmen, maar liefst vier absolute topverervers vervat die één voor één een indrukwekkende lijst aan internationale top springpaarden hebben voortgebracht.

Bernardo Alves: Ondertussen heeft Karline heeft me ook Mosito doorggegeven in 2020. Karline heeft er heel goede dingen mee gedaan als jong paard. Ik vind dat Mosito echt één van de allerbeste paarden is die ik in mijn carrière heb gereden. In zijn eerste 1.45m.- proef bleef hij meteen foutloos. Hij is nu al, op negenjarige leeftijd (!) klaar voor de grote rankingproeven. Ik vind hem een formidabel paard waar een heel goed hoofd op staat. Hij springt bijna altijd foutloos. Een heel braaf paard ook. Ondertussen ben ik ook met een dochter van Mosito begonnen, die geeft me trouwens ook een heel goed gevoel.

MATISSE DE MARIPOSA

Matisse de Mariposa kwam uit de BWP-keuring van 2015 als vice-kampioen. Zijn grootmoeder Adeline (Powerlight x Quito de Bausy) telt met Flora de Mariposa (v. For Pleausure) waarmee Pénélope Leprevost schitterde, en Hermes de Mariposa (v. Canturo) twee paarden die 1,60m. sprongen. Matisses moeder, Inabelle de Mariposa is een dochter van de Hannoveraanse stempelhengst Stakkato. Zijn vader Diamant de Sémilly behoeft al helemaal geen introductie en is al jaren één van de beste verervers ter wereld.

Bernardo Alves: Mosito zijn leeftijdsgenoot Matisse de Mariposa heb ik iets meer dan een jaar onder het zadel. Hij is ook een heel bijzonder paard. Zijn resultaten bevestigen dat. Hij won vorig jaar al een 1,45m. rubriek en een 1.40m. rubriek en hij sprong al naar verschillende top-vijfplaatsen op die hoogte. Hij heeft alles om het ook op het nog hogere werk te gaan maken. Met Mosito van het Hellehof en Matisse de Mariposa, beschik ik hier over twee veelbelovende negenjarige hengsten die een mooie toekomst voor zich hebben. Daar ben ik absoluut zeker van.

Meer verhalen uit Gazette de Muze lezen? Klik hier!

Bron: 
Tekst Kris Van Steen