Beauville Z wint de Zangersheide ranking

Fokkerij
26 sep 2022
Door Horseman Kristof

“Zonder fokkers geen paarden en zonder paarden geen sport!”, het is iets waar ze zich bij Studbook Zangersheide erg bewust van zijn. Naast de vele sportieve hoogtepunten is het FEI WBFSH Jumping World Breeding Championship for Young Horses ook jaarlijks het moment waarop Studbook Zangersheide hier even bij stil wil staan en enkele trouwe fokkers in de bloemetjes wenst te zetten.

Om de fokkers een extra service te verlenen houdt Zangersheide namelijk al enkele jaren een ranking bij van paarden die bij de geboorte ingeschreven worden bij Studbook Zangersheide en die nu in de internationale sport presteren. De fokkers van de winnende paarden top 3 kregen zaterdagmiddag voor aanvang van het Belgisch Kampioenschap een premie uitgereikt.

Beauville Z N.O.P.
De eer van het beste Zangersheide-paard was dit jaar weggelegd voor de 14-jarige ruin Beauville Z N.O.P., een zoon van Bustique en Jumpy des Fontaines die gefokt werd door Pascal Habets en die al enkele jaren een topduo vormt met de Nederlandse ruiter Maikel van der Vleuten. Beauville Z heeft zijn overwinning in de Zangersheide ranking natuurlijk vooral te danken aan zijn fantastisch Europees Kampioenschap in het Deense Herning van vorige maand. Nadat Maikel van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. vorig jaar al individueel brons wisten te behalen tijdens de Olympische Spelen van Tokio wisten ze tijdens het Europees Kampioenschap in Herning opnieuw individueel brons te behalen. Tel daar bovenop nog een zilveren medaille met het Nederlandse team en zo werd het opnieuw een fantastisch kampioenschap voor duo!

Maar ook eind vorig jaar en eerder dit jaar wisten van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. al voor enkele sterke prestaties te zorgen. Zo hadden ze in oktober van vorig jaar een belangrijk aandeel in de overwinning van het Nederlandse team tijdens de finale van de Nations Cup in Barcelona en werden ze 3de tijdens zowel de CSI5* GP van Doha als tijdens de CSIO5* van Knokke.

Dominator 2000 Z
Met veel trots kunnen we zeggen dat de tweede plaats in de Zangersheide ranking gaat naar onze eigen hengst Dominator 2000 Z, de 12-jarige zoon van Diamant de Semilly en Cassini I die gefokt werd door Tony Foriers. Christian Ahlmann en Dominator 2000 Z werden exact een jaar geleden tijdens de FEI WBFSH Jumping World Breeding Championship for Young Horses 2021 schitterend 2de tijdens de Sires Of The World en trokken die lijn verder naar 2022. Zo presteren ze al het maanden op topniveau, met de overwinningen in de LGCT Grote Prijzen van Hamburg en Stockholm als absolute uitschieters. Maar ook in de LGCT Grote Prijs van Doha en tijdens de CSIO5* Grote Prijs van Aken waren ze op de afspraak en sprongen ze naar een topklassering.

Scuderia 1918 Tobago Z
Voor het tweede jaar op rij is de 3de plaats in de ranking weggelegd voor de 14-jarige voshengst Scuderia 1918 Tobago Z, een zoon van Tangelo van de Zuuthoeve en Mr. Blue die gefokt werd door  Jonas Bellemans. Onder het zadel van de Duitse ruiter Daniel Deusser won Scuderia 1918 Tobago Z in februari opnieuw de CSI5* GP van Wellington en enkele weken later volgde een overwinning tijdens de Rolex Grand Prix van ’s Hertogenbosch. Enkele weken geleden waren ze bovendien ook de beste tijdens de CSI3* GP van de Brussels Stephex Masters. Als kers de op taart won Tobago Z enkele uren na de huldiging ook nog de Global Champions Tour Grand Prix in New York.

Bron: 
Zangersheide