Aequilibrium een sport- en revalidatiestal, maar net dat tikkeltje anders

Reportage
16 okt 2019
Door Horseman Kristof

Liesbeth Hanssens (30) heeft 23 jaar ervaring in de paardensport, is gediplomeerd paardenosteopaat en begon zo’n vier jaar geleden met sport- en revalidatiestal Aequilibrium in de Zeuningenstraat in Tollembeek. Ze legt even kort uit waar het bij paardenosteopathie draait.

“Je paard terug in evenwicht brengen door het weghalen van blokkades die zijn ontstaan door onder andere stress, een crash, problemen met een bepaald orgaan of een slechtpassend zadel. Osteopathie maakt het lichaam mobieler, zodat je paard geen pijn en geen stress ondervindt tijdens de training. Je paard voelt zich dus beter en daardoor gaat het trainen gemakkelijker en verhogen de prestaties.”

Passie voor de paarden

Haar passie voor paarden begon al van jongsaf. “Eerst een paard voor de koets, dan een tweede pony om zelf te berijden en uiteindelijk tegen het einde van mijn ponycarrière zelfs vier pony’s. Nu, als 30-jarige, heb ik een stoeterij samen met mijn mama en een eigen sport- en revalidatiestal in Tollembeek op een prachtige locatie met een professionele uitrusting. Iets waar ik heel trots op ben.” Via een kleine ‘afdwaling’ met de opleiding lichamelijke opvoeding kwam ze bij het zoeken naar haar droomjob uiteindelijk opnieuw op het spoor van de paardensport. “Tijdens een sabatjaar kreeg ik de kans om bij twee ruiters paarden te rijden en had ik daarbuiten zelf nog twee paarden. Maar toen ik me aan het klaarstomen was voor de cyclus van de zevenjaars kreeg mijn paard plots een ongeluk op de camion. Verplicht revalideren en een verloren seizoen, was de diagnose. En toen ik dan eindelijk terug mocht herbeginnen met rijden werd ik toch nog geconfronteerd met fysische en psychische problemen, die op het eerste zicht onverklaarbaar waren. Mijn paard sprong niet meer zoals voorheen en via mijn toenmalige coach kwam ik bij een paardenosteopaat terecht. Na dat bezoek boekte ik zo’n indrukwekkende resultaten dat op dat moment mijn keuze was gemaakt: ik wou en zou paardenosteopaat worden en studeerde uiteindelijk af aan het Vluggen Instituut in Duitsland in 2016.”

De juiste voeding

Vooral het aspect ‘voeding’ trok in de opleiding haar aandacht. “Raad geven over voeding wou ik eigenlijk al graag doen toen ik 16 jaar was, maar die specifieke richting ‘paardendiëtist’ bestond niet. En ook na mijn opleiding osteopathie wou ik nog altijd meer leren over voeding, en dan vooral op een zo natuurlijk mogelijke manier, maar opnieuw stootte ik op dezelfde muur: geen opleiding in België. Uiteindelijk belandde ik in de Blauwe Hengt in Friesland, waar ik een basisopleiding orthomoleculaire therapie voor paarden heb gevolgd”, gaat Liesbeth verder. “En die interesse voor voeding trek ik ook door naar Aequilibrium. Alle paarden, zowel de (top)sport-, manege- en pensionpaarden, krijgen er granenvrij eten. Dat is krachtvoer met zo weinig mogelijk suikers en zetmeel. Vergelijk het geven van krachtvoer met het drinken van een blikje redbull. Paarden zijn veel rustiger in het hoofd, verliezen geen energie en zijn meer geconcentreerd op hun werk en minder op hun omgeving. Daarnaast gaan hier in Aequilibrium de paarden zoveel mogelijk buiten, zodat ze altijd iets hebben om te knabbelen. Ook (top)sportpaarden hebben daar nood aan, aan frisse lucht en maatjes om mee te snuffelen. Bedenk maar eens hoe leuk jij het zou vinden als ze je 24 op 24 in een kamer steken zonder een uurtje buiten te laten om bijvoorbeeld te sporten.”

Training en coaching

Naast voor paardenosteopathie en –revalidatie kan je bij Aequilibrium ook terecht voor het trainen van je paard en lessen met aandacht voor zit en houding zonder je paard te veel te storen. “Zo zal onder andere een stille hand en correcte houding van je lichaam je paard niet meer storen in de mond of de rug en zal het daardoor beter en meer ontspannen lopen”, verklaart Liesbeth. “Na een osteopathiebehandeling bespreek ik ook samen met de klanten welke oefeningen ze eventueel kunnen doen tijdens of na het rijden, welke supplementen kunnen worden toegediend en als ze ervoor open staan ook over voeding. Dat maakt dat ik bij Aequilibrium eigenlijk een totaalpakket kan aanbieden om het paard in al zijn facetten te kunnen helpen.”

Workshops

Wil je als paardeneigenaar graag meer weten over het nut van osteopathie? Liesbeth organiseert er regelmatig workshops over. “Te weinig mensen realiseren zich wat dat kan betekenen voor een paard, want net zoals wij gaan paarden compenseren om de pijn niet te voelen. Maar op een bepaald moment kan het paard zijn lichaam niet meer aanpassen en niet anders doen dan in verzet gaan om te tonen dat het pijn heeft. Vandaar mijn slogan ‘WIL mijn paard het niet of KAN mijn paard het niet’. De ‘kunnen’ in mijn slogan slaat niet op de kwaliteiten van het paard maar wel op het feit dat het lichaam zo in de problemen zit dat het paard de last niet meer kan dragen.  Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen de pijn dan wel weg nemen, maar uiteindelijk is dat vaak tijdelijk of duikt het probleem dan plots ergens anders op. Het is dus op zo’n moment belangrijk om te luisteren naar het paard en daar biedt een osteopathische behandeling de oplossing. Door je paard ongeveer om de zes maanden te laten behandelen, kan je trouwens voorkomen dat het zover komt.”

Grote droom

Haar grote droom? “Een revalidatiestal te kunnen oprichten waar alles op een natuurlijke manier gebeurt. Zo schenken we niet alleen geregeld aandacht aan suikerarme voeding, maar ook aan natuurlijk bekappen en via mijn zus Maya aan equicoaching. Waar ik problemen bij paarden probeer op te lossen, probeert zij problemen van mensen zoals stress, een burn-out of communicatieproblemen op te lossen via oefeningen met onze paarden. Een ideale match dus. Onze missie bij Aequilibrium is dan ook mens en paard in balans brengen.”

Info: www.aequilibrium.be

Bron: 
Tekst en foto's: Liesbeth Hanssens - Elke Meert