Yves Vanderhasselt: "Het is een onbeschrijfelijk gevoel om in Aken te rijden"

Reportage
25 jul 2018
Door Maxine Van Molecot

Afgelopen week mocht Yves Vanderhasselt zijn debuut maken op de 'magische' graspiste van Aken. Het is een droom van heel wat ruiters en amazones om op een dag deel te nemen aan de CHIO in Aken. Onze landgenoot zag deze droom uitkomen en mocht deelnemen met de negenjarige merrie Jeunesse (v. Eldorado van de Zeshoek) en de elfjarige BWP'er Hetman of Colors (v. Calvaro Z).

Wij hadden een gesprek met Yves Vanderhasselt over deze eerste keer in Aken.

Het is je eerste keer hier in Aken. Hoe voelde het om hier aan de start te komen?

"Dat is een onbeschrijfelijk gevoel. Je kan het niet vergelijken met een andere wedstrijd. Het is fantastisch."

Zorgde het voor meer stress om hier te rijden?

"Ik vond het wel spannend. Het is niet dat ik echt stress had, maar het was wel spannend om hier te mogen rijden."

Je krijgt twee mooie rondes in de landenwedstrijd met Jeunesse. Hoe kijk je hier op terug?

"In de landenwedstrijd sprong ze zeer goed. De eerste ronde paste alles perfect. De tweede ronde kwam ik iets te dicht op hindernis nummer drie en kregen we een fout. Voor de rest ging dat wel heel goed. We waren dan ook gekwalificeerd voor de Grote Prijs. Daar ging de eerste ronde fantastisch. De tweede ronde was de afstand van hindernis een naar twee voorwaarts zeven. Ik twijfelde even en kwam veel te dicht. Daar kreeg Jeunesse een zware fout en dan was ze de kluts kwijt. En dan was alles weg."

Jeunesse is een zeer talentvol paard. We hebben haar de laatste maanden tot op het allerhoogste niveau zien evolueren. Hoe kan je haar beschrijven?

"Jeunesse gaat door vuur. Zij komt in de ring en wilt foutloos blijven. Ik heb haar gekocht toen ze vier jaar oud was. We hebben cyclus gereden bij de vijfjarigen en zesjarigen. Bij de zevenjarigen hebben we dan het kampioenschap meegereden. Vorig jaar hebben we twee- en driesterren wedstrijden gereden en nu zijn we hier."

Naast Jeunesse had je nog een ander paard bij, Hetman Of Colors. Wat kan je ons over hem nog vertellen?

"Ja, die heeft hier ook heel goed gesprongen. Hij was een keer tweede in de 1.50m proef en zevende in de 1.45m proef. Ik heb hem nu vier weken onder het zadel. Ik had buiten Jeunesse niet echt een ander paard om mee te nemen op dit niveau. Jelle Limbourg heeft mij dan voorgesteld om zijn paard mee te nemen. Ik heb Hetman dan voor het eerst gereden in Knokke en nu heb ik hem hier voor de tweede keer bij."

Wat zijn de plannen nu verder?

"Ik ga Jeunesse nu even laten blazen. Ze krijgt even rust. Ik hoop dat we dan daarna de wedstrijd bij Stephex kunnen rijden in Wolvertem. Later zien we wel hoe het verder gaat."

 

Overname zonder schriftelijke toelating van horseman.be niet toegelaten.