Terug in de tijd met Veronica Bolders over Concours Hippique Bergen op Zoom

Promo
02 mei 2018
Door Horseman Kristof

Concours Hippique Bergen op Zoom is al 115 jaar verbonden met Stadspark “Kijk in de Pot” in Bergen op Zoom; van oudsher het oefenterrein van de militairen. In 1903 organiseerde de nieuwe vereniging haar eerste Concours Hippique met toen al een gevarieerd programma. Het springconcours mocht destijds al internationaal genoemd worden omdat er behalve Nederlandse officieren van de Huzaren ook Belgische deelnemers aanwezig waren. Jaar in jaar uit werd het programma bijgeslepen en uitgebreid tot het prachtige evenement anno 2018.

Eén van onze trouwste deelneemsters aan Concours Hippique Bergen op Zoom is de in Hoogerheide woonachtige Veronica Bolders. Vanaf haar zestiende verruilde zij de ponies voor de paarden en begon haar spring avontuur te groeien. Destijds begon dat met het rijden van een caprilli proef; een behendigheidsproef van dressuur gecombineerd met hier en daar een hindernis. Geen hindernis was te hoog want in Halsteren mocht zij de Barrière proef 1.90m op haar naam schrijven en in het Reigershof in Oud Gastel deed ze daar nog eens 10cm bovenop en kreeg ze het voor elkaar in de Puissance om over 2.00m te springen. Dat deed ze met haar toenmalige schimmel Hariette. Het prijzengeld was voor die periode erg hoog. Ze gingen hiervoor nog met de pet langs op verschillende locaties. 

Het was 1978 dat Veronica voor het eerst deelnam aan CHBoZ met haar pony Tommy. Het was toen al een hele spannende ervaring om op zo’n mooi evenement te mogen starten!

Het publiek zat zelfs op de dijk aan de rand van het terrein. Ook was het voor alle deelnemers verplicht om mee te doen aan de openingsparade. Dat was een hele happening voor het publiek, doordat het deelnemersveld voor zowel springen als dressuur erg groot was. 

Door de jaren heen bleek Veronica succesvol met diverse paarden. Haar hoogtepunt was met het paard Sandokan. Na twee dagen bleek ze in het algemeen klassement de beste combinatie te zijn! Het was extra speciaal, omdat de prijs werd uitgereikt door Wijlen Z.K.H. Prins Bernard. Voor Veronica een onvergetelijk moment!

Bergen op Zoom kan niet meer zonder dit concours, of beter gezegd evenement. Voor deelnemers als voor publiek is het aanbod anno 2018 erg groot; veel rubrieken, een fair, kinderdorp en Bourgondisch eten & drinken. Momenteel heeft Veronica een drietal paarden in de sport, twee fokmerries en twee toekomstige talenten van één en drie jaar oud.

Veronica is daarom blij met het inloopprogramma op de vrijdagmiddag. “Fijn om jonge paarden te laten wennen aan zo’n groot evenement en een goede ervaring voor beginnende combinaties is onmisbaar in de sport”,  stelt ze.

Naast het feit dat het concours geldt als selectiewedstrijd voor de Nederlandse Kampioenschappen is dit concours dé plek om ervaring op te doen voor grotere evenementen, zoals internationale concoursen. Het is een professioneel evenement met alle faciliteiten en allure die verwacht mag worden, maar natuurlijk ook vooral veel Bourgondische gezelligheid!

“In mei zijn wij zeker van de partij, ikzelf niet meer als deelnemer, want mijn paarden worden uitgebracht door Olivier van der Vaart. De jeugd heeft de toekomst! Dat past ook helemaal bij dit concours, vooral nu met de aanvulling van de Bixie dressuur voor de allerkleinste en de jeugdruiters in de KNHS Hartog Lucerne Competitie voor Z/ZZ ponies”.

Concours Hippique Bergen op Zoom wordt gehouden tijdens de Pinksterdagen van 18 t/m 21 mei in Stadspark Kijk in de Pot te Bergen op Zoom. Toegang tot het park is gratis. Inschrijven kan nog steeds kijk voor het volledige programma overzicht op www.chboz.nl .