Pieter Devos en Espoir schitteren in de Rolex Grand Prix van Genève

Jumping
09 dec 2018
Door Horseman Kristof

De Rolex Grand Prix van de 58ste editie van CHI de Genève kreeg elf combinaties terug voor de barrage. Bij die elf ruiters zagen we twee landgenoten met Nicola Philippaerts en Pieter Devos.

Voormalig winnaar Scott Brash mocht in de barrage de spits afbijten. Met de intussen al 17-jarige Ursulla XII (v. Ahorn) maakte hij één springfout waardoor hij op vier strafpunten kwam te staan en dat met een tijd van 38:94 seconden. Dit leverde hen uiteindelijk een zesde plaats op.
De Fransman Nicolas Delmotte was de volgende aan de start met de 10-jarige BWP ruin Ilex V (v. Diamant de Semilly), maar ook zij kregen vier strafpunten achter hun naam en dat in een langzamere tijd (42:09) dan Brash.

Smolders als eerste foutloze

's Werelds nummer één ruiter Harrie Smolders gaf als derde starter meteen het goede voorbeeld. Hij loodste zijn 14-jarige Zangersheide hengst Don VHP Z (v. Diamant de Semilly) foutloos door het parcours. Met zijn 'Landbouwleven paard van het jaar' haalde hij de finish in 42:32 seconden, dit leverde hen op het einde een vijfde plaats op.
GCT winnaar Ben Maher was met zijn 39:38 seconden sneller, maar noteerde met de KWPN ruin Explosion W (v. Chacco Blue) één springfout, waardoor zij op de zevende plaats eindigden.
Marcus Ehning liet meteen zien dat het sneller kon! Met zijn 15-jarige Selle Francais ruin Pret A Tout (v. Chambertin) haalde hij de finish in 38:41 seconden en nam zo de leiding over. Niemand zou uiteindelijk nog in hun buurt komen waardoor Ehning en Pret A Tout na de Rolex Grand Prix van Aken afgelopen zomer nu ook die in Genève weten te winnen.

De Belgische kampioenen combinatie van 2017 Nicola Philippaerts en H&M Chilli Wili (v. Casall) kregen een springfout in de dubbelsprong. Hiermee zouden zij finaal op een achtste plaats eindigen.
Na winst in de Rolex Top Ten Final op vrijdagavond was Steve Guerdat dicht bij een nieuwe overwinning in Geneve. Hij wist zijn Albfuehren's Bianca (v. Balou du Rouet) foutloos te houden en dat in een tijd van 38:86 seconden. Daarmee kwamen zij op de tweede plaats te staan.

De volgende starters Kent Farrington (Gazelle) en Peder Fredricson (H&M All Inn) kregen elk één springfout achter hun naam te staan. Zij werden uiteindelijk negende en tiende.

Als voorlaatste starter deed de Ierse ruiter Darragh Kenny nog een poging om een plek op het podium te bemachtigen. Met zijn 12-jarige hengst Balou du Reventon (v. Cornet Obolensky) sprong hij naar een derde plaats in 39:38 seconden.

Pieter Devos was de laatste starter in deze barrage. Met zijn BWP ruin Espoir (v. Surcouf de Revel) bleef hij foutloos in een tijd van 39:89 seconden. Zo eindigen zij op een vierde plaats.

Klik hier voor de uitslag.