Horseman op bezoek bij Stal Ceulemans: "Winnen is nog leuker als je kan delen" (Deel 1)

Reportage
31 mei 2017
Door Horseman Arnout

Er gaat tegenwoordig geen week voorbij of Stal Ceulemans komt in het nieuws. Is het niet omwille van een nieuw Chinees project dat in de steigers staat, dan is het wel omdat er sinds vorige week een nieuwe Belgisch kampioen rondloopt in Sint-Katelijne-Waver. Hoog tijd dus voor Horseman om even poolshoogte te gaan nemen.

Er heerst nog een bedrijvigheid van jewelste bij de familie Spits-Ceulemans als uw reporter de niet-werkende deurbel uitprobeert. “Mijn excuses, door al die drukte hier hebben we nog geen tijd gehad om dat te herstellen. Je moet ook niet op de rommel letten”, opent onze gastvrouw Kristel Ceulemans verontschuldigend. Al snel verhuizen we naar de gezellige tuin, waar de kinderen Thibeau, Marnick, Lauranne en Catherine het beste van zichzelf geven op de trampoline. Meteen valt het gesprek natuurlijk op het nakende Chinese avontuur. “Ik denk dat ik daar nu toch al ongeveer een jaar of vijf mee bezig is en nu zit alles in een stroomversnelling. De man achter heel dat gebeuren is een steenrijke Chinees die de paardensport in China naar een hoger niveau wil brengen. Daarvoor is er uiteraard kennis van vakmensen nodig, maar die kennis zit vooral hier. Tot nu toe kwamen de Chinezen altijd naar hier om één, soms een aantal paarden te kopen, maar dat is niet effectief. Het is de bedoeling om nu systematisch een heel deel springpaarden naar China te brengen en die dan daar met de gepaste omkadering te laten ontbolsteren. Alleszins lijkt het hele project populair, want er zijn al heel wat applicaties binnen van mensen die een dergelijk avontuur wel zien zitten. Er zit dus wel muziek in,” weet Patrik Spits.

Ponywerking

Het zijn bezige bijen, Kristel Ceulemans en Patrik Spits. Niet alleen de paarden eisen hun aandacht op, tegelijkertijd worden ze ook ingeschakeld in het groentenbedrijf van pater familias Jos Ceulemans. Kristel vertelt: “We kunnen ons wel bezighouden. Zeker op een woensdag, want dan komen er hier in de namiddag een aantal ruitertjes en amazones uit de buurt hier met onze pony’s rijden. Dat is altijd een hele organisatie, maar we doen dat erg graag. We werken enkel met gemotiveerde jongeren die zich echt willen smijten. Wij voorzien hen in het nodige ponymateriaal en zij zorgen voor de rest. De focus ligt heel erg op de sport en op een gedegen opleiding. Dat vinden we belangrijk. Op die manier heeft iedereen er plezier van en voor ons is het ook een win-winsituatie. Onze pony’s worden gereden en tegelijk kunnen we hier een nieuwe, talentvolle generatie ruiters zien opgroeien. Stel je voor dat een toekomstige Steve Guerdat hier zijn opleiding zou hebben gekregen, dat zou echt fantastisch zijn. Daar doen we het voor. Iedereen kan hier op zijn eigen tempo doorgroeien. Diegenen met meer talent, die kunnen al sneller wat meer, maar als het wat trager gaat, is dat voor ons even goed. Er is geen druk, maar de nadruk ligt wel echt op de springsport. Paardrijden om rondjes te rijden als kermispaarden, dat is niet de bedoeling. Foutloos kunnen rondkomen in een parcours, dat moet de doelstelling zijn. Af en toe zijn er dan ook successen en dan merk je dat we een fijn team hebben. Iedereen deelt mee in de winst en dat geeft toch een extra dimensie.”

Het opleiden van die jonge ruitertjes en amazones is alleszins niet zonder succes, niet in het minst inderdaad bij de eigen jonge telgen van het geslacht Spits. “Het is inderdaad fantastisch wat Thibeau gepresteerd heeft door Belgisch kampioen te worden bij de Junioren. Zoals hij zelf al een aantal keer heeft aangehaald, was hij misschien niet de verwachte winnaar, maar dat maakt de vreugde er niet minder om. Zeker aangezien hij eerder in de ponyfinale een ongelukkige val maakte, was die titel een aangename opkikker. Zijn kampioenenpaard Jacobien DH (v. Va-Vite) is ook een verhaal apart overigens. Ze is ooit verkocht op een veiling voor als ik me niet vergis 22.000 euro. Niet veel later stond de koper hier echter terug, want het paard voldeed toch niet helemaal aan zijn verwachtingen. Heel erg jammer voor die persoon, maar voor ons een geluk natuurlijk, want het is wel echt een heel fijn paard, met vooral een geweldige instelling."

Handelsstal?

Een kampioenenpaard als Jacobien DH is waarschijnlijk grof wild in de handel. Hoe zit het met de handelsambities van Patrik Spits. “Ik ben zelf handelaar. Dat kan ook bijna niet anders in mijn positie, maar we zijn geen handelsstal. Misschien ben ik eigenlijk meer een soort makelaar. Ik breng mensen in contact met het juiste paard, maar we zijn geen handelsstal. Vroeger, zeker in het begin, verkocht ik wel vaak mijn beste paarden, maar dat was dan omdat er geld in het laatje moest komen. We hadden net gebouwd en met elk paard dat verkocht werd, kon er een deel afbetaald worden. We moeten daar geen poespas rond verkopen, dat is de economische realiteit en zo was het effectief. Een van de leukere anekdotes in dat verband was een extreem goeie merrie, die bij het veulenen een probleem had gekregen aan de endeldarm. Ik had dat paard toen samen met Jos en die had er geen goed oog in. Nadat ik een veearts had geraadpleegd die zei dat hij een dergelijke aandoening kon opereren, heb ik het paard volledig gekocht. Dat ging toen over 120.000 Belgische frank. Ik heb toen het risico genomen en wat bleek bij de vierjarigen in Gesves, dat paard was extra, echt heel speciaal. Op dat moment kon ik ze al verkopen voor twee miljoen frank, maar iets later in het Azelhof sprong ze ook goed en aan wijlen Eric Wauters vertelde ik toen dat ze me er al twee miljoen voor geboden hadden. Die man verklaarde mij toen zot en zei dat ik minstens tien miljoen moest vragen. Niet veel later komt Jan Tops uit de tribune naar mij en hij vroeg hoeveel het paard moest kosten. Ik antwoordde tien miljoen en zo geschiedde. Als dank ben ik toen voor Eric Wauters gras gaan afrijden om te hooien. Om maar aan te duiden hoe moeilijk het is als onervaren persoon om je niet te laten in de zak zetten als handelaar.”

Lees volgende week verder over de fokkerij en de toekomstplannen van de familie Ceulemans-Spits.

Bron: 
Horseman.be - Overname niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.