Horseman op bezoek bij ET-Auction: "Exclusiviteit als uitgangspunt"

Reportage
22 feb 2017
Door Horseman Arnout

De maand februari loopt al op zijn einde en dat betekent dat de eerste veulens uit de jaargang 2017 het levenslicht al hebben gezien. Dat impliceert ook dat er een aantal fokkers al reikhalzend uitkijken naar de verscheidene veilingen in de hoop hun veulen daar tegen een goede prijs aan de man te kunnen brengen. Er zijn echter een aantal ondernemers die niet zo lang willen wachten en de nog ongeboren veulens als embryo al vermarkten. Pionier Valentijn De Brabander zette zijn onlineplatform ET-Auction een aantal jaar geleden op poten. Sinds een jaar of twee heeft ook Björn Van Bunder zijn schouders onder dit project gezet. Waar het in het begin een beetje koffiedik kijken was of het concept zou aanslaan, krijgt het duo de laatste tijd veel navolging. Zo veilt ook Zangersheide sinds kort online embryo’s en vond er een aantal weken terug nog de eerste Flanders Embryo Auction plaats, in het leven geroepen door de organisatoren van de Flanders Foal Auction.

Op eigen benen

“Het is eigenlijk allemaal begonnen toen ik op zoek was naar een goed initiatief om zelf iets te kunnen doen in de paardenwereld, los van Stoeterij De Muze”, zo vertelt Valentijn De Brabander. “Na een tijdje nadenken en zoeken, kwam ik op het concept van een online veiling. De stap om embryo’s te gaan veilen kwam eigenlijk vanzelf. Het is immers het ideale product om te veilen, omdat je puur het papier verkoopt. Daarom is het ook een excellent product om online aan de man te brengen. Online zorgt er meteen ook voor dat iedereen zodra hij/zij over een internetconnectie beschikt, kan deelnemen, wat de hoeveelheid mensen die bereikt kan worden, ook vergroot. Binnenkort staat dan ook de eerste jongepaardenveiling gepland.”

Een idee is natuurlijk het begin van alles, maar de concrete uitwerking is vaak nog een andere zaak: “Ik ben uiteindelijk met de website begonnen begin 2014. Het heeft een tijdje geduurd voor die op punt stond, aangezien er nog geen vergelijkbaar concept bestond. Eind augustus deden we dan de eerste veiling en achter de schermen kwam de handel eigenlijk direct op gang. Het eerste anderhalf jaar was ik ook erg gemotiveerd om de website tot een succes te maken, maar daarna werd het hier heel druk op het bedrijf (Stoeterij De Muze) en kwam ET-Auction even op de achtergrond. Gelukkig kwam Bjorn er daarna bij om een nieuwe impuls te geven aan het initiatief. We hebben vrijwel meteen besloten toen om niet langer embryo per embryo te werken, maar om de zoveel tijd een veiling te houden waarbij we x-aantal embryo’s aanbieden. Eind januari hebben we er een gehouden en in maart zit de volgende er alweer aan te komen, telkens komen er ongeveer vijftien onder de hamer.”

Björn Van Bunder vult gewillig aan: “Het is toch de bedoeling om een aantal keer per jaar een veiling te kunnen houden en dit om de mogelijkheden van het medium optimaal te benutten, want die mogelijkheden zijn er echt wel. Eens die website op punt stond, moeten de mogelijkheden door ons en bij uitbreiding door de hele Belgische fokkerij gebruikt worden. Ik denk dat iedereen daar beter van wordt.”

Een nieuwe impuls

Dat brengt het interview naadloos bij de vraag hoe Van Bunder bij ET-Auction betrokken is geraakt: “Het was een beetje een combinatie van factoren. Ik volg natuurlijk de fokkerij op de voet en ik had gemerkt dat het stil geworden was rond de veilingsite en ik ben dan bij Valentijn gaan informeren. Van het ene is uiteindelijk het andere gekomen en zo ben ik mee in het project gestapt.” Valentijn vult aan: “Dat Björn er uiteindelijk bij is gekomen was een goede zaak om een nieuwe injectie aan ideeën en motivatie aan het project te geven.”

Het uitgangspunt van ET-Auction is natuurlijk niet alledaags: “Een brede markt bereiken, iedereen die wil en kan, moet in staat gesteld worden om met de beste bloedlijnen te fokken. Omdat er natuurlijk altijd een bepaalde risicofactor verbonden is aan het kopen van een embryo, blijven de prijzen meestal ook iets onder die van een gewone veulenveiling waardoor het ook voor jan modaal misschien een unieke opportuniteit kan zijn. Doordat we de embryo’s nu ook niet langer per stuk veilen maar in pakketten vergroot de kans ook dat je als gewone hobbyfokker toch een exclusief veulen kan aankopen.”

Exclusiviteit

Die exclusiviteit is het stokpaardje van Valentijn en Björn: “Vanuit onze beide thuishavens, respectievelijke Stoeterij De Muze en Stoeterij ’t Merelsnest, zitten we natuurlijk aan de bron en beschikken we gemakkelijk al over de betere en exclusievere bloedlijnen. Die kunnen we dan aan onze kopers aanbieden. Het is ook totaal niet de bedoeling om grote collecties samen te stellen. Het is eerder de bedoeling om echt selectief te zijn zodat we enkel de beste kwaliteit kunnen voorschotelen. Al moet het gezegd worden dat we eigenlijk voor het merendeel werken met derden die over een uniek product beschikken. Ook onderhands kunnen we de embryo’s vaak al verkopen. Per embryo maken we een hele afweging. Het totaalplaatje moet kloppen. Alles om de kwaliteit te garanderen. Het feit dat er nu navolging is vanuit andere hoeken, is het aan ons om ons te kunnen onderscheiden, zonder dat we die andere veilingen echt als concurrenten beschouwen. Wij zijn van oordeel dat we elkaar enkel maar versterken en de Belgische fokkerij naar ongekende hoogten kunnen stuwen.”

 
 
Bron: 
Horseman.be - Overname niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.