Horseman op bezoek bij de Holsteinerhoeve: "Nuchterheid en intuïtie bij de fokkers" (Deel 2)

Reportage
26 jul 2017
Door Horseman Arnout

Vorige week kon je bij Horseman lezen over de fundamenten van de Holsteinerhoeve, de fokkerij van Luc Vermeersch uit Nazareth. Deze week kom je onder andere te weten welke hengsten door de Holsteinerhoeve ingezet worden voor de fokkerij.

“Zoals ik al eerder vertelde, zijn al mijn merrielijnen eigenlijk van Holsteinse origine. Ik ben namelijk altijd verzot geweest op Holsteins bloed. Vandaar ook de naam Holsteinerhoeve, hoewel ik gewoon een Belg ben”, vertelt Luc Vermeersch, “Voor mijn hengstenkeuze probeer ik dan ook in eerste instantie om Holsteinerhengsten of toch hengsten die volgens het Holsteins recept gefokt zijn, te zoeken en vervolgens te gebruiken in de fokkerij.”

Rankings

Dat is in een notendop de visie op fokkerij van de Holsteinerhoeve. “Als ik kijk naar de hedendaagse fokkerij, dan wordt er te vaak gewoon afgegaan op allerhande rankings. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de WBFSH-ranking, waar er een optelsom wordt gemaakt van de prestaties van de nakomelingen van de hengsten, zonder daar enig perspectief bij te plaatsen zoals een afzetting tegenover het totaal aantal nakomelingen dat een hengst al gegeven heeft of iets dergelijks. Daarmee wil ik niet bedoelen dat de hengsten in kwestie slechte hengsten of geen verervers zouden zijn. Ik pleit enkel voor een gezonde dosis nuchterheid en intuïtie bij de fokkers. Een hengst die aansluit bij de bloedvoering van je fokmerrie, en die tegelijk nog een aantal minder punten van de merrie kan wegwerken, is voor de fokkerij veel heilzamer dan een blinde keuze voor een van de topverervers op een of andere ranking. Het is een kwestie van nuance.”

Moederlijnen

Het is een vaak verteld verhaal in de fokkerij, maar de moederlijn is iets waar ook Luc Vermeersch bij zweert. “De moederlijn is de stam waaruit alles ontkiemt. Deze is van cruciaal belang in de fokkerij. Dan bedoel ik niet enkel de lijn van je fokmerrie, maar eveneens de stam waar de hengst uit voortkomt. Als ik kijk naar een aantal heel veel dekkende hengsten van de laatste jaren, dan zijn daar toch een aantal vaderdieren bij die een moederlijn hebben waar geen of alleszins toch niet veel sportpaarden uit zijn ontsproten. De hengsten zelf presteren vaak wel heel goed of zijn heel aansprekend, maar de kans dat ze zelf meer een toevalsproduct zijn en hun eigen vaak heel goede capaciteiten doorgeven, is volgens mij veel kleiner als dat niet vastgeklonken zit in de moederlijn. Nu ik wil niet overdreven dramatisch doen, dat is geen gigantisch probleem, maar het is wel iets om over na te denken. Want die hengsten dekken nu veel en daardoor is de kans dat er vroeg of laat een paar uitstekende springpaarden uit voortkomen groot. Dat is pure statistiek. Maar dat geeft wel een vertekend beeld ten opzichte van het totaal aantal nakomelingen van die hengsten, die daardoor weer hoog kunnen scoren in bepaalde rankings, waardoor ze door andere fokkers nog meer zullen gebruikt worden. Op die manier is het toch een beetje een vicieuze cirkel. Al moet ik dat zelf nuanceren, want fokken is blijft natuurlijk voor een stuk gokken en dus is dit allemaal maar theorie. Maar ik vind het wel stof tot nadenken.”

Belgische jonge hengsten

De vraag is dan natuurlijk welke hengsten wel gebruikt worden in de fokkerij van Luc Vermeersch. “De laatste jaren heb ik veel gebruikgemaakt van Canturano I (v. Canturo), de hengst die nu op Zangersheide staat. Hijzelf is niet tot het allerhoogste niveau geraakt, maar hij komt wel een uitstekende moederlijn met onder andere twee volle broers die 1.60m springen. Daarnaast ben ik ook grote fan van Berlin (v. Cassini I). Die hengst is in Holstein gefokt en geboren onder de naam Caspar, vooraleer hij omgedoopt werd tot Berlin eens hij onder Nederlandse vlag uitkwam.” Ook de andere hengsten die aangehaald worden zijn quasi zonder uitzondering Holsteiners en zelfs niet per se even bekend bij het grote publiek. “Cancara Z (v. Cassini I) heb ik gebruikt, Cormint (v. Calido I), Casaro (v. Coronado) en ga zo maar door. Hengsten met misschien niet de meest klinkende naam of de allerbeste sportprestaties, maar wel stuk voor stuk uit supermoederlijnen. Nu het Holsteiner Verband zelf een minder gesloten beleid hanteert, heb ik zelf mijn blik ook wel wat verruimd. Zo heb ik onlangs de jonge, Belgische hengst Greco Sitte (v. Button Sitte) gebruikt, gefokt uit een uitzonderlijk goede stam en ook Corydon van T&L (v. Cornado NRW) heb ik omwille van zijn unieke bloedvoering een kans gegeven.”

Vereende krachten

Luc Vermeersch is duidelijk helemaal bezeten door de fokkerij en probeert uiteraard zo goed mogelijke resultaten te boeken, onder andere door er vaak heel intensief en doorgedreven over na te denken. Toch stopt het daar niet. “Je kan wel goede paarden fokken, maar dan moeten ze ook nog eens goed terechtkomen. Dat is iets wat je vaak ook niet in de hand hebt, maar wel een heel grote invloed heeft op hoe er naar je fokproduct(en) gekeken wordt. Ik heb het geluk gehad van eerst veel paarden te kunnen vinden en aankopen met Luc Van Puymbroeck van de LVP-Stables in Drongen. Dat is altijd een goede partner geweest. Meer recent kan ik rekenen op de steun van Christophe Leutenez, die mijn paarden rijdt, en zijn vader. Zij hebben eveneens mee geïnvesteerd in een aantal paarden en zijn dus een van de drijvende krachten achter de successen die geboekt worden. Dat wil ik toch zeker niet onvermeld laten. Al is het maar om te duiden dat je met vereende krachten nog het verst komt.”

Klik hier voor de website van de Holsteinerhoeve.

Bron: 
Horseman.be