Horseman op bezoek bij De Donkhoeve: "Paarden moeten altijd in ontspanning gereden worden" (Deel 2)

Reportage
15 apr 2020
Door Horseman Arnout

Horseman brengt in deze wedstrijdvrije periode enkele reportages uit de reeks "Horseman op bezoek bij ....". Vandaag brengen we deel twee van het bezoek aan De Donkhoeve uit januari 2017.

Gisteren kon je al lezen over het ontstaan van De Donkhoeve en successen die de fokkerij van Gustaaf Quintelier al geboekt heeft. Hieronder vertelt hij over zijn toekomstplannen en het belang van de juiste ruiter.

“Ik heb hier nu een aantal paarden staan, waaronder een dochter van Heartbreaker en een dochter van Vivaldi du Seigneur, waarvan ik denk dat het goede paarden zijn. Leuke paarden met een slag erin. Het is alleen niet eenvoudig om de juiste ruiter te vinden. De paarden moeten in ontspanning lopen, maar tegelijk toch ook hun motor achteraan hebben”, oreert Gustaaf Quintelier wanneer de vraag naar de gepaste ruiter ter sprake komt, “ik heb slechte ervaringen met mensen die te veel vroegen van paarden op jonge leeftijd of die net niet goed genoeg waren als ruiter om de paarden een goede opleiding te geven.”

Die gepaste opleiding liep als een leidraad door het gesprek: “Ik ben eigenlijk ook een grote dressuurliefhebber. Ook voor springpaarden is dat uiteraard de basis, zonder dat ik vind dat je ze daarom in de topklasse dressuur moet laten meelopen. Ook daar zie je nu toch dat de paarden, in tegenstelling tot vroeger, in ontspanning moeten lopen en niet langer mogen geforceerd worden. Als ik zie dat de paarden effectief geforceerd worden, dan heb ik er geen plezier meer in en dan stopt het voor mij. Dus ben ik al vaak teleurgesteld geweest.”

“Het is nochtans mijn bedoeling om echt nog eens te proberen naam te maken voor mijn fokkerij en dan heb je natuurlijk een ruiter nodig om de paarden uit te brengen. Ik heb hier een Braziliaanse ruiter gehad (Eduardo Filizola, red) en daar was ik heel tevreden van. Die kon echt alles met een paard, maar dat soort ruiters blijft niet, dus dat is helaas niet blijven duren. Dus voorlopig ben ik nog op zoek naar iemand om de paarden te rijden. Het is misschien de bedoeling om mijn paarden dressuurmatig te laten rijden thuis en dan iemand zoeken om ze effectief uit te brengen op wedstrijd. Opnieuw is het natuurlijk het kostenplaatje dat om de hoek loert. Ik laat mijn paarden ook al zadelmak maken, want dat is specialistenwerk, dus financieel is dat natuurlijk ook niet niks. Dus ik hoop nog iemand te vinden.”

Ook het financiële aspect van het fokken, is iets dat Gustaaf Quintelier niet uit het oog verliest: “Het is een fantastische hobby en ik doe het allemaal erg graag, maar als het is om er je boterham mee te verdienen, is het nog niet zo simpel. Ik heb vaak de kans gehad om mijn betere paarden te verkopen, maar als ik niet de prijs kreeg die ik ervoor vroeg, bleven ze gewoon. Dat heeft natuurlijk als gevolg dat het kostenplaatje al snel iets hoger opliep. Ik zie mijn paarden ook allemaal veel te graag. Met paarden zoals die dochters van Heartbreaker en Vivaldi du Seigneur, daar moet je eigenlijk enkel mee fokken. En zo trachten uit de kosten te komen. Voor mij hoeft het niet per se allemaal om het geld te gaan, dus houd ik ook al graag eens een paard aan, maar dat heeft consequenties natuurlijk.”

Een van de beslissingen die daarbij kunnen meespelen is natuurlijk de stamboekkeuze. “Ik was dit jaar met een nakomeling van Zirocco Blue (v. Mr. Blue) op het veulenkampioenschap van Zangersheide. Dat was een opportuniteit om het veulen daar in de veiling te steken, een van de redenen dat ik voor Zangersheide had gekozen. Maar ik was te verliefd op het veulen, dus heb ik uiteindelijk besloten om dat niet te doen. Op twee jaar zal hij waarschijnlijk wel vertrekken, maar nu loopt hij hier gewoon in de kudde.”

Dat brengt ons naadloos bij de hengstenkeuzes van De Donkhoeve: “Ik ben een grote fan van Zirocco Blue. In België is de algemene opinie niet echt in het voordeel van de hengst, maar de mate van instelling en voorzichtigheid die hij volgens mij bijbrengt, is wel echt de moeite. Je hebt natuurlijk wel een bloedmerrie nodig met de nodige souplesse. In het algemeen heb ik met de VDL Stud wel een goeie verstandhouding. Onze contacten lopen via Hengstenhouderij Jespers omdat het anders onmogelijk is met het huidige verkeer om sperma te halen.”

Nochtans is het huidige systeem van topsport en topfokkerij ook niet optimaal: “Het grootste probleem is dat de hengsten ook nog vaak in de sport lopen en niet altijd beschikbaar zijn voor de fokkerij op het juiste moment en het sperma dat er dan is, is vaak te verdund om goede resultaten te halen. Dan opteer je er al sneller voor om een jonge hengst te kiezen die wel beschikbaar is. Natuurlijk kijk ik niet enkel over de grens, de Belgische hengstenhouders frequenteer ik ook vaak. Met Hubert Hamerlinck (Van De Heffinck) heb ik een goede verstandhouding en heb ik drachtige merries van Kafka van de Heffinck (v. Calvaro Z) en van de jonge Nic Nac Quality (v. Kannan). Met T&L bijvoorbeeld werk ik tegenwoordig ook erg veel samen. Van de jonge Da Vinci (v. Diamant de Semilly) heb ik een aantal drachtige merries en van Bingo des Sequoïas Z (v. Balou du Rouet). Het is nu afwachten wat ervan komt. Hopelijk kan ik de fokkerij nog eens opnieuw op de kaart zetten”, zo besluit onze gastheer.

Bron: 
Horseman.be - Overname niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.