Horseman in gesprek met bondscoach Peter Weinberg: "Buitenlander zijn is geen nadeel"

Reportage
01 feb 2017
Door Horseman Arnout

Na de ietwat teleurstellende degradatie uit de eerste divisie van de Nations Cup Series en de daarmee gepaard gaan tegenvallende resultaten tijdens het outdoorseizoen algemeen, werd besloten om het contract met bondscoach Dirk Demeersman niet te verlengen. Het duurde vervolgens even voor de KBRSF met een vervanger op de proppen kwam. De uiteindelijke gegadigde bleek niet de minste, Peter Weinberg, zelf gepokt en gemazeld in de internationale jumpingsport, neemt sinds een tweetal weken de honneurs waar. Horseman besloot de kersverse chef d’équipe aan de tand te voelen.

Geboren op een paardenrug

“Als we heel ver teruggaan in de tijd, ben ik geboren als zoon van een landbouwer en een paardenfokker”, zo begint het verhaal van Peter Weinberg. Paarden waren dus van in het begin al niet weg te denken uit zijn leven. “Na mijn ponycarrière, deed ik eigenlijk vooral aan eventing, al reed ik ook wel veel jumpingwedstrijden in die tijd. Vervolgens kwam mijn verplichte legerdienst eraan en reed ik eigenlijk op de thuisbasis van het Olympisch Comité in Warendorf mijn paarden. In die tijd deed ik mee aan een veertigtal Nations Cupwedstrijden en sprong ik onder andere in Aken, Hickstead, Madrid en het toenmalige Belgische CSIO in Chaudfontaine. Tussendoor was ik gedurende zestien jaar ook de verkozen vertegenwoordiger van de ruiters in het FEI Jumping Committee.”

Een prestigieus curriculum als ruiter dus, voor Peter Weinberg. Het mag dan ook niet verbazen dat hij na zijn actieve carrière, betrokken bleef in alle regionen van de hippische sport: “Sinds 2006 ben ik actief betrokken bij de organisatie van het CHIO Aken. Eerst in het organiserend comité, maar nu sinds een viertal jaar in het superviserend comité. Dat is iets dat ik heel graag doe. Onze stal is ook gevestigd in Herzogenrath, op een boogscheut (een tiental kilometer) van Aken zelf. Daarnaast was ik natuurlijk ook assistent-coach van de Duitse équipe, toen onder leiding van Herbert Meier.”

Een kleine stap

Met enige ervaring op zak bij de Duitse landenploeg, was de stap naar het Belgische bondscoachschap snel gezet: “Ik woon natuurlijk, zoals gezegd, niet ver van Aken, maar dus ook dichtbij de Belgische grens. Het is zelfs zo dat ik al sinds mijn eigen actieve carrière goed bevriend ben met de oudere generatie van Belgische ruiters, zoals Jos Lansink. Maar ook met de andere Belgische ruiters heb ik een goed contact, omdat ik vaak te vinden op Belgische wedstrijden, zo was ik in Lier afgelopen week, daarvoor was ik in Drachten en binnenkort ben ik alweer te vinden in Sentower Park. Dus op een dag kreeg ik een telefoontje van de KBRSF of ik niet geïnteresseerd was om de functie van bondscoach op te nemen. Ik heb dan even bedenktijd gevraagd en gekregen om met een aantal mensen te overleggen. Vervolgens heb ik dan met veel goesting beslist om het aanbod te aanvaarden.”

Dat overleggen dat gebeurde onder andere met zijn zoon Thomas Weinberg, zelf internationaal springruiter en pupil van Peter Weinberg: “Het is wel de bedoeling dat ik actief blijf in het runnen van mijn eigen stal en de begeleiding van mijn zoon. Uiteraard, is er wel prioriteit voor de Belgische jumpingploeg. Ik beschouw het zelf als een 80%-20% tijdsverdeling in het voordeel van de Belgische federatie. Ook mijn functie in het bestuur van CHIO Aken conflicteert niet met mijn nieuwe positie, zoals de KBRSF ook beaamde. Ik wil echter wel nog eens benadrukken, dat mijn aandacht eerst en vooral gaat naar mijn job als bondscoach.”

Promoveren en medailles grijpen

Een nieuwe bondscoach dus, dat betekent ook een nieuwe invulling van de functie met eigen klemtonen en ambities: “De terugkeer naar de Belgische hoogdagen in de Nations Cup Series, te beginnen met de promotie naar de eerste divisie, dat zal de eerste doelstelling zijn. Al wil ik die doelstellingen nog niet te zeer concretiseren tot ik met alle ruiters gesproken heb. Ik wil met hen samenzitten en kijken wat we gaan doen en hoe we dat gaan aanpakken. Dat gesprek staat eerstdaags gepland, een officiële meeting met alle ruiters dus. Communicatie is volgens mij de sleutel tot succes. Dat is iets waar ik dan ook erg hard op wil inzetten. Uiteraard heb ik al officieus gesproken met alle ruiters die ik sinds mijn aanstelling ben tegengekomen en heb ik ook al veel telefoontjes gehad. Ik wil echter wachten op de eerste officiële meeting om naar buiten te treden over hoe we het concreet gaan aanpakken.”

Communicatie en aan een touw trekken dat, lijken de stokpaardjes te worden van Peter Weinberg. Toch stopt het daarbij niet: “We moeten wel ambitieus zijn. Die promotie afdwingen betekent dat we op ons best moeten zijn in elke wedstrijd waar we aan de start komen. Dat is het begin. Daarnaast moeten we ook zo veel mogelijk medailles halen op het Europees en Wereldkampioenschap en niet te vergeten de volgende Olympische Spelen. Al moet ik dat een beetje nuanceren aangezien er in de hedendaagse sport toch ook een vrij grote geluksfactor mee gemoeid is. Je moet er alleszins wel klaar voor zijn en dan vergroot je je kans alleen maar.”

Objectieve kijk

Hoe kijkt Weinberg ten slotte naar het feit dat hij als buitenlander de Belgische bondscoachfunctie zal waarnemen? “Ik heb al veel contact gehad met uittredend bondscoach Dirk Demeersman. Hij heeft me al wegwijs gemaakt in alle geplogenheden van de Belgische jumpingsport. Dus van de meeste dingen ben ik wel al op de hoogte. Daarnaast beschouw ik het absoluut niet als een nadeel dat ik geen Belg ben. Meer zelfs, ik denk dat eerder een voordeel is. Als buitenlander kan ik de dingen objectief, vanop een afstand bekijken, waardoor ik misschien zelfs een betere kijk op de zaken heb. En daar wordt iedereen beter van, de Belgische jumpingsport in de eerste plaats.”

 
Bron: 
Horseman.be - Overname niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.