Horseman babbelt met Wouter De Cleene: "Alles begint bij het paard"

Reportage
10 mei 2017
Door Horseman Arnout

De familie De Cleene is gepokt en gemazeld in de paardensport. Een van de bekendste exponenten van dit geslacht is Wouter De Cleene. De eventingruiter won onlangs zijn tweede titel op rij in de klasse Zwaar, de koninginnenklasse van LRV, ditmaal met Alaric De Lauzelle (v. Skippy II). In het eindklassement had dit duo maar liefst elf strafpunten minder dan de concurrentie. Dat vraagt om een diepgaander gesprek met de sympathieke ruiter uit Kieldrecht.

Geluksfactor

“Je kan je altijd zo goed mogelijk proberen voor te bereiden op een kampioenschap, maar dat is allesbehalve een garantie op winst. Zeker in een discipline zoals eventing, zijn er zoveel verschillende factoren waarmee rekening moet gehouden worden en die een invloed kunnen hebben op het uiteindelijk resultaat. Niet in het minst de factor geluk. Een balk die valt of niet valt, een crosshindernis die je wel of niet correct neemt en ga zo maar door”, weet Wouter De Cleene wanneer de vraag gesteld wordt naar zijn specifieke voorbereiding op een kampioenschap. Als je weet dat hij twee jaar op rij heeft gewonnen en telkens met een ander paard, dan is er toch nog iets meer dat speelt dan geluk? “Het is natuurlijk zo dat ik ondertussen veel ervaring heb en dat ik weet hoe je met een paard naar een kampioenschap toewerkt. Langs de andere kant is echter wel zo dat elk paard een andere aanpak vergt, dus een gouden strategie bestaat niet. Alles begint bij het paard. Ik les wel bij Nick Van Laer en Raf Kooremans normaal, en ook van echte professionals als Karin Donckers en Joris Vanspringel steek ik veel op. Ik mag hen altijd om raad vragen en dat apprecieer ik ook. Van hen neem ik ook makkelijker dingen aan dan van mensen die niet op het hoogste niveau acteren. ”

Alaric en Boy 

Toch beschikt Wouter over geschikte paarden om zowel nationaal als internationaal een rol van betekenis te spelen. “De twee paarden waarmee ik aan de start stond, Boy (v. Betel XX) en Alaric waren er allebei klaar voor. Ik denk dat ze in goede vorm verkeerden en dus had ik er wel hoop op om een goede prestatie neer te zetten. Zoals ik al zei is het natuurlijk van vele factoren afhankelijk, maar ik had vertrok toch met gezonde ambitie richting Minderhout. Na twee uitstekende dressuurproeven stond ik met beide paarden bovenaan in het klassement, maar met nog een erg selectieve cross voor de boeg, was er nog geen zekerheid. Alaric is een echt crosspaard, hij leeft als het ware op in de cross. We startten als tweede en het liep super. Daardoor kwamen we aan kop van het klassement na de cross. Met Boy liep het fout op de tweede watercombinatie. Hierdoor mocht ik Boy niet meer starten in het derde onderdeel. Gelukkig verliep alles zonder problemen met Alaric en na de laatste hindernis kon het feestgedruis losbarsten. Een nationale kampioenstitel is toch altijd iets speciaal. Zeker dit jaar had ik het gevoel dat er echt heel veel sterke combinaties waren, waardoor het misschien zelfs nog iets moeilijker was om te winnen dan vorig jaar.”

Wouter rijdt voor de inrichtende vereniging Minderhout, betekent dat dan extra druk of net extra motivatie? “Een combinatie van beiden. Natuurlijk brengt het wel wat extra druk met zich mee, maar die druk doet me eigenlijk enkel beter presteren. De steun van al die enthousiaste supporters maakt ook wel echt veel goed. Elke titel is dan ook speciaal. Het is niet zo dat de ene voor mij waardevoller is dan de andere."

Eventingfokkerij 

Het feit dat er twee paarden konden startten in de koninginnenklasse is toch iets speciaals, dat beseft ook Wouter De Cleene. “Een goed eventingpaard moet natuurlijk veel kwaliteiten bezitten. Het moet een hard en gezond paard zijn dat tegen een stootje kan en een groot hart en uithoudingsvermogen heeft. Daarnaast moeten de paarden ook goed kunnen springen en enigszins voorzichtig zijn, zonder dat het overdreven wordt, want dan verspillen ze teveel energie in de cross-country. Je ziet in eventing zowel spring- als dressuurgefokte paarden, dus ik denk dat het niet eenvoudig is om te zeggen wat een goed eventingpaard is. In ieder geval kan een scheut volbloed zeker geen kwaad. Ik heb ook liever dat ze wat slechter zijn in dressuur dan in springen, dressuur is nog iets meer maakbaar. Dat is iets wat ze in de opkomende eventingfokkerij wel begrepen hebben. Net zoals in de andere disciplines, denk ik dat de paarden steeds beter zullen worden. Ook ik heb nu al een aantal talenten op stal staan die hopelijk in de toekomst de fakkel van mijn twee huidige toppers zullen kunnen overnemen.”

LRV 

Wouter heeft zowel nationale als internationale ervaring, maar zoals wel vaker genieten de met sfeer beladen LRV-wedstrijden toch nog steeds enige voorkeur. “De sfeer is altijd fantastisch en daarmee wil ik niet gezegd hebben dat het niveau niet hoog ligt. Alleen gunnen de concurrenten elkaar nog enigszins het licht in de ogen. Dat is toch een pak aangenamer om te rijden op die manier. Deze zomer staat het EK op het programma in Tongeren, dat wordt het hoogtepunt van het seizoen. Ik werk met beide paarden richting het kampioenschap en pas op het laatste moment hak ik de knoop door welk paard mee mag. Dat zal dan vooral van de vorm van de dag afhangen en of ze allebei gezond blijven. Zowel Boy als Alaric hebben er de kwaliteiten voor, dus hopelijk kunnen we ook daar een topprestatie leveren. Dan bedoel ik zowel met het team als individueel. Ik kijk er alvast naar uit. Ik wil graag ook heel het team rond mij willen bedanken, en dat gaat van mijn vrouw en mijn vrienden die af en toe een handje toestellen, tot de eigenaren van mijn paarden. Zonder hen zou dit allemaal echt niet mogelijk zijn.”

Bron: 
Horseman.be - Overname niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.